Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka strahuje od nestašice gasa

Njemačka strahuje od nestašice gasa

BERLIN – Njemačka ide ka nestašici gasa ako zalihe ruskog ostanu na niskom nivou kao što su sada. Određene industrije bi morale da budu zatvorene ako ih do zime ne bude dovoljno, rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

“Kompanije bi morale da zaustave proizvodnju, otpuštaju radnike, lanci snabdijevanja bi se urušili, ljudi bi se zaduživali da plate račune za grijanje i postali bi siromašniji”, rekao je Habek.

Ovo je “najbolje plodno tlo za populizam, koji ima za cilj da potkopa našu liberalnu demokratiju iznutra”, rekao je Habek, dodajući da je sve to dio plana ruskog predsjednika Vladimira Putina da podijeli zemlju.

Habek je za list “Špigl” iznio izglede za dalje olakšice za kompanije i ljude pogođene nedostatkom gasa, ali je upozorio da neće biti moguće apsorbovati sve posljedice.

Potrošači bi mogli da vide udvostručenje ili utrostručenje svojih troškova energije, koji su u nekim slučajevima već između 30 i 80 odsto veći zbog povećanja cijena od prošle jeseni, rekao je danas za ARD Klaus Miler, šef njemačkog regulatora eneregetske mreže “Bundesnetzagentur”.

On je rekao da se razmatraju različiti scenariji i da većina njih nije lijepa i znači ili premalo gasa na kraju zime ili već veoma teške situacije u jesen ili zimu.

Njemačka je juče aktivirala drugu fazu od tri svog plana za hitne slučajeve u vezi sa rezervama gasa, koji stupa na snagu kada vlada vidi visok rizik od dugoročne nestašice gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti