Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Elektroprivreda Srbije zabilježila u prvom kvartalu gubitak od 254 miliona evra

Elektroprivreda Srbije zabilježila u prvom kvartalu gubitak od 254 miliona evra

BEOGRAD – Srpska državna elektroprivreda Elektroprivreda Srbije (EPS) izvijestila je o neto gubitku od 254 miliona evra za prvo tromjesečje 2022., koji je iskazan na poslovnim prihodima od 822 miliona evra, pripisujući loš rezultat padu proizvodnje, uvozu električne energije i ograničenju cijene za krajnje potrošače.

Ogroman neto gubitak rezultat je “značajno pogoršanog poslovanja” u posljednjem kvartalu 2021. i prvom kvartalu 2022., navodi se u izvještaju, prenosi Balkan Energy News.

EPS je do kraja septembra 2021. bilježio dovoljnu proizvodnju i dobre finansijske rezultate, s dobiti od 72 miliona evra i poslovnim prihodima 7 posto iznad plana, navodi se u dokumentu.

U četvrtom tromjesečju 2021. godine proizvodnja električne energije EPS-a pala je na 91,3 posto od cilja, zbog smanjene proizvodnje u termoelektranama, koje su ostvarile 80,7 posto planiranih količina.

U prvom tromjesečju ove godine pad proizvodnje bio je još oštriji, 21% na godišnjem nivou, pri čemu su hidroelektrane proizvele 30%, a termoelektrane 16% manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Razlozi za pad proizvodnje su, navode iz EPS-a, loš kvalitet uglja iz rudarskog kompleksa Kolubara, kašnjenje planiranog remonta termoelektrane Nikola Tesla (TENT) B, te zastoji u TENT-u, kao i nepovoljna hidrološka situacija u 2022.

Tokom četvrtog tromjesečja 2021. i prvog tromjesečja 2022. EPS je povećao nabavu električne energije te je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu otkupio 289,7 miliona evra električne energije po cijeni od 232,8 evra po MWh, odnosno 278,7 miliona eura više od plana.

Državna elektroprivreda je u prvom tromjesečju ove godine za struju potrošila 219,2 miliona evra, dok u istom razdoblju godinu ranije nije kupovala.

U skladu s Vladinom odlukom, EPS je i nakon kraja oktobra kupce opskrbljivao električnom energijom po nepromijenjenim cijenama umjesto po tržišnim cijenama, a do marta se našao u situaciji da kupuje struju po 285,5 eura za MWh, a prodaje po 66,4 eura po MWh.

Naknada od 0,437 dinara po kWh za poticanje obnovljivih izvora energije, koju su plaćali potrošači, bila je nedostatna da EPS pokrije troškove otkupa električne energije od povlaštenih proizvođača zelene energije, što je elektroprivredu još više gurnulo u minus u četvrtom kvartalu 2021. i u prvom kvartalu 2022., prema izvještaju EPS-a.

Ostali razlozi za loše rezultate EPS-a su poskupljenja pristupa prijenosnim i distribucijskim sistemima električne energije, povećana potrošnja lož ulja i prirodnog plina, prebacivanje cjelokupnog iznosa prihoda od televizijskih dozvola državnom RTS-u i RTV-u, kao i neuspjeh u povećanju cijene električne energije za domaćinstva od 3,4 posto iako je odobreno u februaru 2021.      Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti