Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Kinezi izgubili u BiH posao vrijedan 600 miliona evra

Kinezi izgubili u BiH posao vrijedan 600 miliona evra

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH odbila je ponudu iz Kine o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli koji bi bio opremljen tehnologijom kineskih proizvođača, što otvara put konačnom raskidu ugovora o sprovođenju projekta koji odavno osporavaju iz Evropske unije.

Novi blok termoelektrane u Tuzli trebao je predstavljati zamjenu za postojeća tri zastarjela bloka, a na javnom pozivu za njegovu izgradnju pobijedio je kineski konzorcijum, čiju okosnicu čini državna kompanija China Energy Engineering Group (GGGC-GEDI).

Elektroprivredi BiH Kinezi su istovremeno ponudili kredit državne EXIM banke veći od 600 miliona evra, kojim bi se finansirala gradnja termobloka, ali su tražili da garant za to bude država, odnosno Federacija BiH, što je na kraju odlukom entitetskog parlamenta i odobreno.

Evropska unija i Energetska zajednica koju čine članice Unije i države kandidati za članstvo upozoravali su kako je u ovom slučaju riječ o nedopuštenoj državnoj pomoći kineskom investitoru, a sporno im je bilo i novo ulaganje u proizvodnju struje na ugljen.

Ključni dio opreme novog bloka trebala je činiti tehnologija američkog General Electrica (GE), ali ta je kompanija u proteklim godinama odustala od proizvodnje dijelova poput kotla, turbine i generatora.

Ugradnja te tehnologije bila je preduslov nužan da bi se garantovalo poštovanje ekoloških standarda odnosno smanjilo ispuštanje štetnih čestica iz pogona termoelektrane.

Kineski konzorcijum je nakon toga ponudio da dijelove isporuče kompanije Shanghai Boiler Works odnosno Shanghai Electric Group.

Stručni tim koji je formirala Elektroprivreda BiH je nakon toga utvrdio kako ugradnja ove opreme ne bi osiguralasprovođenje uslova iz prvobitnog ugovora pa je prijedlog odbijen.

Vladinom odlukom ta je odluka postala konačna.

S obzirom na to da kineski investitor nije bio u prilici ispuniti uslove iz sklopljenog ugovora, sada je moguće njegovo poništenje, ali odluka o tome na kraju će ponovo biti na Federalnom parlamentu. Index

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti