Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Pušteno u rad solarno postrojenje na beogradskom aerodromu

Pušteno u rad solarno postrojenje na beogradskom aerodromu

BEOGRAD – Kompanija Belgrade Airport, deo kompanije Vansi, pustila je u rad solarno postrojenje, koje aerodromu obezbeđuje električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Nova solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1,13 miliona kilovat-časova (kWh) zelene električne energije, što je uporedivo s godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava, istaknuto je u saopštenju.

„Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju ugljendioksida za 900 tona godišnje“, poručili su iz kompanije Belgrade Airport.

Generalni direktor Belgrade Airport Fransoa Berizo izjavio je da, održivim poslovanjem, ta kompanija teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

„Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju“, najavio je Berizo u pisanoj izjavi.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela, koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju raspoređenih na platou površine 15.900 kvadratnih metara. FoNet

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti