Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene sirove nafte i dalje padaju

Cijene sirove nafte i dalje padaju

LONDON – Cijene nafte oslabile su na međunarodnim tržištima zbog najnovijih podataka koji ukazuju na usporavanje aktivnosti u kineskom i japanskom industrijskom sektoru, a time i na izglede za globalnu potražnju za naftom.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je u odnosu na petak 1,42 dolara, na 102,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo za 1,85 dolara manje, odnosno za 96,77 dolara, prenosi Mina.

Prema agregiranim podacima sa portala OilPrice, barel sjevernomorske Brent nafte košta 99,73 dolara, dok je barel teksaške WTI 93,76 američkih dolara po barelu.

Mjere ograničavanja kretanja zbog širenja zaraze korona virusom zaustavile su kratak oporavak fabričkih aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte. Caixin/Markit proizvodni indeks menadžera nabavke (PMI), u julu se spustio na 50,4 bodova, u odnosu na 51,7 bodova, znatno ispod očekivanja analitičara.

Japanska proizvodna aktivnost u julu je porasla po najnižoj stopi u poslednjih deset mjeseci.

Cijene nafte u Londonu i na američkom tržištu okončale su jul s drugim uzastopnim mjesečnim gubitkom prvi put od 2020. godine, dok rast inflacije i više kamatne stope povećavaju strah od recesije u svijetu, koja smanjuje potražnju za gorivima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici uključujući Rusiju, zajedno poznati kao OPEC+, sastaju se u 3. avgusta kako bi odlučili o eventualnom povećanju proizvodnje u septembru.

Dva od osam izvora iz OPEC+ u Reutersovoj anketi izjavilo da će se na sastanku raspravljati tek o skromnom povećanju. Nafta iz takozvane OPEC-ove korpe trenutno košta 110,8 dolara po barelu ali takođe ima tendenciju pada.

“Iako poseta američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Saudijskoj Arabiji nije podstakla direktno povećanje isporuka nafte, vjerujemo da će Saudijci ipak uzvratiti nastavkom postupnog povećanja proizvodnje”, napisala je Helima Kroft iz RBC Capitala u svojoj bilješci koju je objavio Reuters.

Na cijene je takođe uticao rast libijske proizvodnje nafte, koja je dostigla 1,2 miliona barela dnevno (bpd), u odnosu na 800.000 bpd 22. jula, nakon pokretanja rada u nekoliko tamošnjih naftnih postrojenja. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti