Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaSrpska traži da se odloži izvršenje i poništi presuda od 90 miliona...

Srpska traži da se odloži izvršenje i poništi presuda od 90 miliona KM

BANJALUKA – Republika Srpska podnijela je Arbitražnom sudu u Vašingtonu zahtjev za poništenje presude koja je obavezuje da slovenačkoj kompaniji “Vijadukt” isplati odštetu od 90 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Uz taj zahtjev traži se i odlaganje izvršenja, što je jedan od posljednjih pokušaja vlasti u Srpskoj da izbjegnu plaćanje odštete za raskinutu koncesiju za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Da podsjetimo, presudom je Srpska obavezna Slovencima isplatiti odštetu, jer ih nikada nije uvela u posjed i tako im omogućila da ispune obaveze iz koncesionog ugovora.

Nije poznato na čemu Vlada Republike Srpske temelji svoje zahtjeve, ali se zna da imaju tu mogućnost kao pravni lijek.

Međutim, sagovornici CAPITAL-a kažu da su šanse za promjenu odluke, minimalne.

Informaciju su potvrdili u advokatskoj kancelariji “BB Legal” koja zastupa slovenačku firmu.

Nismo u prilici posebno komentarisati zahtjev, moraćemo detaljnije da se upoznamo sa istim. Ostaje da se vidi na koji će način podneseni zahtjev uticati na postupak izvršenja”, kazao je advokat Predrag Baroš.

Prema njegovim riječima postupak poništenja u prosjeku traje najmanje godinu dana i iziskuje značajne trokove.

Inače, zahtjev za isplatu upućen je u maju ove godine, nedugo nakon što je CAPITAL prvi objelodanio epilog spora.

Advokati koji zastupaju Republiku Srpsku, “Karanović & Partners”, su nam kratko poručili da nisu ovlašćeni da nam daju informacije vezane za ovaj predmet.

Pitanja smo poslali i Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske na koje su nas uputili, ali do objave teksta, njihov odgovor nije stigao.

Dok vlast u Srpskoj uglavnom gleda kako da odgovornost prebaci na tadašnje rukovodstvo koje je raskinulo koncesiju, u priču se uključilo i Tužilaštvo BiH koje je formiralo krivični predmet.

U sklopu istrage ispituju se eventualne nezakonitosti u poslovanju preduzeća “HES Vrbas” čiji je jedan od suvlasnika bio “Vijadukt”, a koje je trebalo graditi centrale.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti