Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Srpska ukida garantovanu cijenu velikim proizvođačima struje

Srpska ukida garantovanu cijenu velikim proizvođačima struje

BANJALUKA – Pravo na garantovanu otkupnu cijenu električne energije u Republici Srpskoj imaće samo mala postrojenja instalisane snage do 150 kW, solarne elektrane na objektima, postrojenja na biomasu i biogas instalisane snage do 500 kW, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske.

Bez garantovane otkupne cijene ostala su postrojenja veće instalisane snage, koja će morati električnu energiju prodavati samostalno na tržištu. Njima je ostavljena mogućnost ostvarivanja premije u slučaju kada budu izabrani kao najpovoljniji ponuđači u postupku aukcije.

Data je saglasnost na odluku Regulatorne komisije za energetiku Srpske o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Komisija je usvojila odluku o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i dostavila na saglasnost Vladi Republike Srpske.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je stupio na snagu u martu 2022. godine, mijenja sisteme podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u odnosu na prethodna zakonska rješenja od 2012. godine, kojim je garantovana otkupna cijena ili pravo na premiju mogla biti ostvarena za postrojenja instalisane snage do 10 MW.

U odluci Regulatorne komisije utvrđene su samo cijene za postrojenja koja imaju pravo na garantovanu otkupnu cijenu.

“Garantovane otkupne cijene utvrđene novom odlukom su veće od cijena koje su bile utvrđene trenutno važećom odlukom, ali su i znatno niže od tržišne referentne cijene, što je rezultat evidentnih ekonomskih poremećaja zbog ekonomske i energetske krize u svijetu”, rekli su u Vladi Srpske.

Premija za električnu energiju utrošenu za vlastite potrebe i prodatu na tržištu je promjenjiva i utvrđuje se kao razlika između garantovane otkupne cijene koja je na snazi u momentu zaključenja prvog ugovora o podsticanju i referentne tržišne cijene, pri čemu se premija isplaćuje u slučaju kada je razlika pozitivna.

Visinu referentne tržišne cijene kvartalno utvrđuje Regulatorna komisija, posebnom odlukom.

Ova odluka počeće se primjenjivati od 1. januara 2023. godine.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti