Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergija“Vode Srpske” kupile koncesiju za HE od bivšeg Mićićevog savjetnika

“Vode Srpske” kupile koncesiju za HE od bivšeg Mićićevog savjetnika

BIJELJINA – Javna ustanova “Vode Srpske” postaje proizvođač struje. Od Cvijetina Simića, nekadašnjeg savjetnika gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i predsjednika skupštine iz ratnog perioda otkupljene su dvije koncesije za gradnju malih hidrocentrala, saznaje portal CAPITAL.

Riječ je o koncesijama za centralu “ATC” koja bi trebala da se gradi na Majevičkom obodnom kanalu i MHE “Gradac” na ušću Majevičkog u Glavni obodni kanal.

Simić ove dvije koncesije preko svog preduzeća “ABN Elektrane” iz Velike Obarske ima još od 2010. godine ali nije nikada izgradio, pa su prava i obaveze iz ugovora koji važi do 2040 godine odnedavno su preuzele “Vode Srpske”.

Preuzeli smo prava i obaveze koje je koncesionar već potpisao sa izvođačem radova i proizvođačem opreme. Naše je da mu refundiramo troškove građevinskih dozvola kao i da mu u naredne dvije godine isplatimo 100.000 maraka”, kaže za CAPITAL direktor “Voda” Miroslav Milovanović.

Smatra su napravili dobar poslovni potez.

Mi godišnje za naše crpne stanice za navodnjavanje imamo trošak struje između 300.000 KM pa i do 800.000 na godinjem nivou, kada su ekstremni uslovi. Prema našim kalkulacijama, izgradnjom centrala na vještačkoj kanalskoj mreži očekujemo godišnje prihode od nekih milion maraka, što znači da bi mogli nešto i da zaradimo” kaže on.

Rješenja kojim se odobrava ustupanje ugovora o koncesiji, Vlada Republike Srpske donijela je na sjednici održanoj 14. jula.

CAPITAL: D. Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti