Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaCijena električne energije na berzi 500 evra

Cijena električne energije na berzi 500 evra

LONDON – Jul ove godine obilježen je značajnim skokom cijena električne energije na berzama, koje se kreću i do 500 evra/MWh. U prvom polugodištu prosječne cijene električne energije na berzi su se kretale oko 200 eura po MWh, izuzev u martu i junu, kada su bile oko 250 evra/MWh.

Skok cijena električne energije na tržištu uzrokovan je rastom cijena gasa i nafte, kao i velikim sušama u Evropi. Predsjednik strukovne organizacije elektroenergetičara BiH (CIGRE) Edhem Bičakčić kazao je da zbog toga mnoge države vrše skladištenje energije u bilo kom obliku, kako bi što spremnije dočekale predstojeću grijnu sezonu.

Istakao je da je to poruka našim vlastima da u pogledu osiguranja energije za narednu zimu slijede države u okruženju.

Jedna od bolnih tačaka Evrope je nivo vode na rijeci Rajni, koja se opasno bliži tački na kojoj plovidba više neće biti moguća.

Rajna se koristi za transport robe, energenata poput uglja, te bi dodatni pad vodostaja doveo u rizik snabdijevanje u trenutcima kad se Evropa bori s već poremećenim lancima dostave i energetskom krizom.

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu 2022. godine izvezla 3.5 TWh električne energije, što je za 22 odsto manje u odnosu na isti period lani. Uvoz električne energije u prvom polugodištu iznosio je 1.5 TWh i praktično je na nivou iz istog perioda 2021. godine.

Izvoz električne energije iznosio je 700 miliouna KM. To je porast od 84 odsto u odnosu na isti period lani. Iako je uvoz fizički isti, ove godine izdvojeno je za 33 odsto više novca.

Za trgovinu električnom energijom u BiH registrovane su ukupno 23 kompanije, ali deset ih je ostvarilo dobit u prošloj godini. Pet kompanija ističe se po značajnom profitu koji su ostvarili lani, a koji ukupno iznosi preko 110 miliona maraka, pokazuju zvanični finansijski izvještaji privrednih subjekata.

Najveću zaradu imala je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) Trebinje koja je prikazala neto dobit od 68,5 miliouna maraka i koja je u većinskom vlasništvu Republike Srpske. ERS je lani imala prohode od 825 miliouna KM.

Bičakčić je dodao da sagledavajući izvoz i uvoz električne energije, neto finansijski bilans za prvo polugodište u trgovanju električnom energijom iznosi više od 620 miliouna KM, u korist BiH.

Doktor elektrotehničkih nauka Mirza Kušljugić je rekao da je BiH jedina zemlja Zapadnog Balkana koja ima bilansni višak električne energije.

U godini sa prosječnom hidrologijom BiH izvozi 1/3 proizvodnje. Kušljugić je kazao da je zbog rekordno visokih cijena električne energije na regionalnim burzama u 2022. godini ključni akteri u elektroenergetskom sektoru su planirali značajan izvoz.

Očekuje se rekordni prihod od izvoza struje, cca 800 miliouna eura.

“Pri tome nije uvažavan mogući negativan uticaj potencijalnih rizika na sigurnost snabdijevanja lokalne potrošnje, posebno u zimskom periodu”, kazao je Kušljugić. Bloomberg Adria

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti