Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte spustile se na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci

Cijene nafte spustile se na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci

TEKSAS – Pad cijena nafte tokom ove sedmice ukazuju na usporavanje svjetske privrede uslijed pada potražnje, pa su se cijene spustile na najniži nivo u šest mjeseci.

Američki West Texas Intermediate pojeftinio je devet posto ove sedmice. Službeni podaci pokazuju da je potrošnja goriva u SAD-u pala, dok zalihe rastu, piše Bloomberg Adria.

Nakon snažnog rasta u prvih pet mjeseci ove godine, trend se preokrenuo uz pad koji se produbio početkom avgusta.

To bi moglo imati za posljedicu smanjenje inflacijskih pritisaka koji su naveli središnje banke da dižu kamatne stope.

“Na tržištu se osjeti smanjenje potražnje u SAD-u, pa pritisak na rafinerijske kapacitete popušta”, rekao je Stephen Innes iz tvrtke SPI Asset Management.

Strah od recesije je raširen. Bank of England upozorava da tu zemlju očekuje više od jedne godine recesije, dok iz američkog Feda najavljuju nastavak agresivne borbe protiv inflacije.

Kineska privreda također pokazuje znakove slabosti, što vjerovatno vodi smanjenju potrošnje nafte u zemlji koja je vodeći uvoznik.

Pad cijena ove sedmice rezultat je djelimičnog vraćanja libijske proizvodnje u normalu nakon perioda poremećaja, što omogućava zemljama OPEC-a stabiliziaciju proizvodnje na više od milijon barela dnevno i time smanjenje pritisaka na tržištu. Bloomberg Adria

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti