Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Petrović: Cijene struje se neće značajnije mijenjati do 2025. godine

Petrović: Cijene struje se neće značajnije mijenjati do 2025. godine

TREBINJE – Cijena struje u Republici Srpskoj višestruko je niža u odnosu na zemlje okruženja i neće se značajnije mijenjati do 1. januara 2025. godine, kada će sve biti na bazi tržišnog poslovanja, izjavio je Srni generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Luka Petrović.

Do tada nemamo strahova od ozbiljnih pomjeranja cijene električne energije, a tada, ako ne budemo napravili značajne proizvodne kapacitete, može doći do značajanog pomjeranja“, rekao je Petrović i dodao da to preduzeće do tada ima prostora da bezbrižno uđe u novu tranziciju i reorganizaciju.

On je istakao da će, ako se ne naprave novi kapaciteti, kao što su solarni paneli i elektrane, svakako biti manji potencijal za subvencionisanje i cijene struje moraće rasti.

Petrović je naglasio da je, zbog toga, Elektroprivreda Republike Srpske stavila prioritet na izgradnju solarnih elektrana, vjetroelektrana i hidrolektrane, da bi se došlo do tih viškova, koji će omogućiti da Srpska i dalje ima višestruko niže cijene nego u okruženju.

On je objasnio da je cijena struje koju građani u Republici Srpskoj plaćaju 22,5 evra po megavat-satu, u Sloveniji 220 evra po megavat-satu, a u NJemačkoj 270 do 350 evra PO megavat-satu.

“Vlada Republike Srpske će uz pomoć Elektroprivrede Republike Srpske istrajati sa trajno niskim cijenama električne energije u Srpskoj i sigurno je da će nam biti prednost u odnosu na ostale elektroprivrede“, rekao je Petrović.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti