Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbija puni skladišta gasa

Srbija puni skladišta gasa

BEOGRAD – Srbija neće imati nikakvih problema sa gasom tokom predstojeće zime, jer je dobro popunila svoja skladišta i još ih puni, rekao je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

 “Mislim da Srbija nema apsolutno nikakvih problema sa gasom – ima Balkanski tok, ima mogućnost snadbevanja i preko Ukajine i Mađarske. Istovremeno je dogovoreno sa Mađarima da oko 500 miliona metara kubnih gasa skladištimo u njihovom skladištu, a imamo i naše skladište Banatski dvor”, rekao je Vuletić za RTS.

Komentarišući cijenu gasa u Evropi koja je premašila 3.000 dolara za 1.000 metara kubnih, nakon vijesti o trodnevnom prestanku rada gasovoda “Sjeverni tok” zbog remonta, Vuletić je istakao da je to previsoka cijena koju teško ko može da izdrži.

On je objasnio da gas po toj cijeni u ovom trenutku kupuju oni koji ga nisu ugovorili na vrijeme sa “Gaspromom”, ali i oni koji imaju potrebe, ne za grijanjem jer nije zimski period, nego koriste gas kao industrijsku ili hemijsku sirovinu i moraju da ga kupe da ne bi stala proizvodnja.

Vuletić smatra da ta cijena možda i može da se plati za neku manju količinu sada u ljetnom periodu kada su potrebne manje količine gasa, ali da neće biti moguće da se plati na zimu kada budu potrebne mnogo veće količine gasa.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti