Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGas za hrvatske preduzetnike skuplji i za 450 odsto

Gas za hrvatske preduzetnike skuplji i za 450 odsto

ZAGREB – Računi za gas kompanijama skaču i za 450 odsto, navodeći da više od 8.000 preduzetnika, javnih institucija i udruženja dobija nove ugovore i zadužnice zagrebačke Gradske plinare.

Novonastala situacija sa gasom u Hrvatskoj, privrednike stavlja u još težu situaciju.

“Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobivaju račune za gas od 90 ili 100 hiljada kuna. To je sigurno izvanredna situacija koja će trajati idućih šest mjeseci i država bi morala imati neki plan, nije da drečimo bezveze”, rekla je Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice i predstavnica zagrebačkih ugostitelja.

Posljednjih dana veliki broj preduzetnika istupa navodeći da su im računi za gas skočili 450 odsto, ali i da im je Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cijena gasa, od oktobra, svakog mjeseca mijenjati, zavisno o njegovoj cijeni na tržištu.

Uz ugovor, zagrebačka Plinara preduzetnicima šalje i zadužnice od 1.000 ili dvije hiljade evra kojima se žele osigurati da će gas od njih i naplatiti.

Do prvog septembra oko osam hiljada velikih i malih preduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uslove, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojna udruženja. Neki preduzetnici misle da je nužna intervencija Ministarstva privrede.

“Mi ćemo sada biti u situaciji da nećemo znati hoće li nam račun za plin za idući mjesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći plaćati naše obveze ili ne? Nećemo imati izbora na kraju nego poskupjeti naš proizvod i sve prebaciti na građane, ali to nije rješenje”, napominje Troskot.

Iz Glasa preduzetnika, udruženja koja predstavlja 20 hiljada domaćih preduzetnika, navode da čekaju mjere koje su za nekoliko sedmica obećali iz Ministarstva privrede, napominjući da im veliki broj preduzetnika najavljuje zatvaranje pogona uz trenutne cijene gasa.

Dnevnik je kontaktirao i Ministarstvo privrede, na čelu s ministrom Davorom Filipovićem, s pitanjem što se konkretno planira.

“Vlada Republike Hrvatske kontinuirano prati situaciju te aktivno razmatra o načinima kako pomoći poduzetnicima. Mjere poduzetnicima za prevladavanje energetske krize Vlada će donijeti u rujnu, u skladu s mogućnostima državnog proračuna”, stoji u njihovu odgovoru.

Index

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti