Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraNajveći solarni park na svijetu proizvodiće 5 GW energije (VIDEO)

Najveći solarni park na svijetu proizvodiće 5 GW energije (VIDEO)

SEIH AL DAHAL – Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) želi da najveći solarni park na svijetu proizvodi 5 GW energije do 2030. godine.

Radi se o solarnom parku pod nazivom Muhamed bin Rašid Al Maktum, koji je jedan od ključnih stubova strategija Dubai Clean Energy Strategy 2050 i Dubai Net Zero Carbon Emissions Strategy, a koje imaju za cilj dobijati 100% energije od “čistih izvora” do 2050. godine.

Prema pisanju PV Magazina u julu, park Muhamed bin Rašid Al Maktum je možda smanjen s obziroom na budžet koji je objavila DEWA, a u kojem se navodi da je 3,27 milijardi dolara dodijeljeno za “završetak projekata nezavisnog proizvođača električne energije (IPP) u solarnom parku”, plus još dvije druge infrastrukturne lokacije “u narednih pet godina”.

Međutim, nakon što je lokaciju posjetio direktor DEWA-e Saed Muhamed Al Tayer, nagoviješteno je da 2030. godina ostaje rok za dostizanje proizvodnje 5 GW energije.

Al Tayera su informisala tri zvaničnika o petoj fazi solarnog parka, a ove sedmice je DEWA saopštila da je 93,3%drugog projekta pete faze završeno, kao i 26,3% trećeg projekta.

Najveći svjetski solarni park nalazi se u Seih Al Dahalu u Dubaiju i dizajniran je u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida za 6,5 miliona tona svake godine do 2030. Solarni park koristi niz fotonaponskih (PV) i koncentrisanih solarnih tehnologija (CSP), prenosi Klix.

U sklopu postrojenja se nalazi i centar za inovacije, a takođe je dom jednog od najvećih istraživačkih i razvojnih centara u regionu.

Operacije u parku su počele 2013. godine pokretanjem prve faze projekta. Druga faza parka je kompletirana u aprilu 2017. godine.

DEWA-u je osnovao Šeik Maktoum bin Rašid Al Maktoum 1992. godine.

Klix

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti