Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Petrović: Uskoro program štednje struje za stanovništvo

Petrović: Uskoro program štednje struje za stanovništvo

TREBINJE – Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović najavio je da će u naredne tri nedjelje biti promovisan program štednje električne energije za stanovništvo kojim će to preduzeće, kako kaže, davati besplatnu struju.

Petrović je rekao da će potrošači koji budu štedili električnu energiju moći da imaju i do 50 odsto manje račune za struju nego prošle godine.

On je naveo da će taj program trajati šest mjeseci, što znači da će zimska skupa struja od oktobra do marta biti obračunavana po posebnom programu.

“Nećemo povećavati cijenu struje i opredijelili smo se za drugi koncept uštede, da probamo da uštedimo električnu energiju, da je od te uštede prodamo na svjetskom tržištu i na taj način omogućimo da narednih nekoliko godina ne dođe do poskupljenja struje”, rekao je Petrović za RTRS.

Petrović kaže da na taj način neće biti ukinuti računi za struju, već će biti smanjeni za 50 odsto.

“Ovom uštedom će ERS više zaraditi nego povećanjem cijene struje”, istakao je Petrović.

On je naglasio da je Republika Srpska stabilna i da neće doći ni u kakav problem sa isporukama struje u narednom periodu, kao što je slučaj sa Sjevernom Makedonijom koja za privredu kupuje struju na tržištu 10 puta skuplju nego u Srpskoj.

Petrović je izrazio uvjerenje da će Srpska izdržati ovu tešku zimu, jer preko nje idu svi kanali snabdijevanja goriva i gasa, te da je neće potresti energetska kriza kao u okruženju.

“Imamo izvozni potencijal, ali šteta ga je potrošiti na grijalice, ventilatore i klima uređaje, nego je bolje da uštedimo i uložimo u dodatne investicije”, rekao je Petrović.

Kada je riječ o poskupljenju struje, Petrović je rekao da se svi čude zašto ERS ne povećava cijenu struje, posebno imajući u vidu energetsku krizu.

“Svako povećanje koje bismo imali, omogućilo bi nam mali ili skoro nikakav prihod, jer je naša energija 22,5 evra, a u okruženju je 60 evra. Morali bismo povećati cijenu struje duplo da osjetimo neke benefite i zato smo se opredijelili za drugi koncept štednje, jer bi zbog poskupljenja struje svi ostali u lancu privrede povećali svoje usluge”, rekao je Petrović.

On je dodao da je u domaćinstvima Srpske struja najniži trošak od komunalnih naknada.

Petrović je rekao da u okruženju nedostaje energija i da su cijene drastično poskupile zbog poremećaja u snabdijevanju naftom, ugljem i gasom između Evropske unije i Rusije.

On kaže da se već sada zna da će cijena struje na berzama prva tri mjeseca sljedeće godine biti 950 evra po megavatu. RTRS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti