Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasApel iz Belgije: Treba smanjiti cijenu prirodnog

Apel iz Belgije: Treba smanjiti cijenu prirodnog

BRISEL – Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa “pet do 10 užasnih zima”, ako se ništa ne preduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cijene gasa u celoj EU i da se cijena gasa formira odvojeno od cijene električne energije, prenosi Rojters.

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdijevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, Njemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte.

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten ocijenila je na Twitteru da bi cijene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cijena gasa i struje vještački uspostavljen i da bi to trebalo da se promijeni.

“Narednih pet do 10 zima biće strašne ako ništa ne preduzmemo. Moramo djelovati na samom izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cijena gasa”, poručila je van der Stratenova.

Cijene struje u Evropi takođe rastu i ove nedjelje su dostigle rekordne vrijednosti, a gas je glavni energent za proizvodnje električne energije.

Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti