Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEquinor razmatra prodaju udjela u naftnom polju Statfjord

Equinor razmatra prodaju udjela u naftnom polju Statfjord

STAVANGER – U norveškoj kompaniji Equinor razmatra se prodaja 28 odsto udela u naftnom polju Statfjord, zajedno sa manjim udelom u nekoliko okolnih polja, navodi se u prezentaciji u u koju je Reuters imao uvid.

Kompanija je unajmila američku investicionu banku Houlihan Lokey kao savetodavca u vezi sa ovom prodajom, koja bi mogla da dostigne i 500 miliona dolara, navode izvori upućeni u proces.

Rukovodioci kompanije Equinor takođe imaju u planu da prodaju udeo u poljima Statfjord Sever (Statfjord North), Statfjord Istok (Statfjord East) i Signa (Sygna), navodi se u prezentaciji.

Nafta i gas se na Statfjordu proizvode više od 40 godina. Do kraja 2021. godine na njemu je ostala količina energenata koja je jednaka 107 miliona barela nafte, a oko polovinu te količine čine gasne rezerve.

Kompanija Eqionor je 2020. godine donela odluku da nastavi da koristi polje do 2040. godine, a razgradnja platforme Statfjord A je odložena za 2027. Platforme Statfjord B i C će biti aktvne do 2035. godine.

Na Statfjord polju je prošle godine proizvođena količina energenata koja je jednaka oko 38.000 barela dnevno, pri čemu je više od trećine činila proizvodnja gasa, prema podacima Norveške direkcije za naftu.

Iste godine, na poljima Statfjord Sever, Statfjord Istok i Signa dnevno je proizvođena količina energenta jednaka 16.000 barela, pri čemi se proizvodila uglavnom nafta.

Očekuje se da će kompanija Equinor i dalje imati udeo u poljima nakon prodaje. Njen udeo u Statfjordu je trenutni 78,6 odsto, u Statfjordu Sever 45 odsto, u Statfjordu Istok 43,3 odsto i u Signi 43,4 odsto.

Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti