Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraIzraelci hoće i elektrane u Bileci vrijedne 240 miliona KM

Izraelci hoće i elektrane u Bileci vrijedne 240 miliona KM

BILEĆA – Javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane i vjetroparka “Planik” u Bileći, projekta vrijednog blizu 240 miliona maraka privukao je veliko interesovanje investitora iz cijelog svijeta.

Sedam kompanija je otkupilo je tendersku dokumentaciju, od kojih su tri iz Kine, po jedna iz Turske i iz Austrije, jedna iz Izraela i jedna iz Bileće koja je u vlasništvu privrednika iz Crne Gore i Izraela.

Zadnje dvije spomenute su dostavile ponude koje će sutra biti bodovane u prostorijama Komisije za koncesije Republike Srpske.

Riječ je o kompaniji  “Arlon Investment” i “B&B sunce i vjetar”. Ova druga je i pokrenula inicijativu za raspisivanje javnog poziva.

Iza ovog preduzeća stoji vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda “Crnagoracoop” iz Danilovgrada u Crnoj Gori Nedeljko Babić, a sa njim u biznisu je i direktor i osnivač kompanije “Sistem – MNE”, Ljubiša Bošković, a koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije.

Njima se nedavno kao suvlasnik pridružila kompanija “Big Shopping Centers” iz Tel Aviva, a koja pored Izraela ima svoje tržne centre u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pomoćnik ministra za energetiku Milan Baštinac, u izjavi za CAPITAL je rekao kako mu je drago što su konkurentni ozbiljne kompanije od kojih očekuje da ponude najbolje uslove za ovu investiciju po pitanju koncesionih naknada.

Nakon što Komisija izvrši bodovanje ona će rezultate proslijediti nama, a mi Vladi koja donosi konačnu odluku o koncesionaru”, pojašnjava Baštinac.

Pozivom je određeno da solarna elektrana “Planik” ima instalisanu snagu od 80 megavata i procijenjenu godišnju proizvodnju od 106 gigavat časova struje.

Vrijednost ove investicije je 136.908.100 KM, gdje bi jednokratna koncesiona naknada bila 684.500 KM, dok će koncesionar plaćati i 0,0055 za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

Kada je riječ o vjetroparku, on će se prostirati na oko 6.000 kvadrata, imaće instalisanu snagu od 39,6 megavata i godišnju proizvodnju od 93,2 gigavat časa.

Procijenjena vrijednost ovog elektro energetskog postrojenja je 101,5 miliona maraka.

Koncesionar kome bude povjeren ovaj projekat biće dužan da plati 507.635 maraka jednokratne naknade, te, kao i u slučaju solarnog parka,  0,0055 KM po kilovatu struje.

Javni poziv za solarnu i vjetro elektranu “Planik” dokaz je koliko su investitori u svijetu zainteresovani za ulganje u obnovljive izvore energije.

Elektroprivreda Republike Srpske to nije prepoznala, naprotiv ona je kompaniji iz Mađarske “Lugos Renewables” dala većinski udio u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1” a koje ima koncesiju za istoimeni projekat, pod uslovima koji se kriju od javnosti.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti