Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Energetski kolaps: U Banjaluci više od 3.500 stanova sa peleta prešlo na...

Energetski kolaps: U Banjaluci više od 3.500 stanova sa peleta prešlo na grijanje na struju

  • Više od polovine stanova koji su se grijali putem kotlovnica već se odjavilo, a veliki broj se tek namjerava odjaviti
  • Prelazak čitavih zgrada i naselja na grijanje na struju bi značio i česte prekide u isporuci električne energije tih zgrada i naselja

BANJALUKA – U Banjaluci postoji oko 7.000 stambenih jedinica u zgradama sa vlastitim centralnim grijanjem preko kotlovnica na pelet ili drvnu sječku, a zbog enormnog poskupljenja tih energenata, više od polovine ih je odustalo od te vrste grijanja i najavilo prelazak na struju, što bi moglo izazvati velike probleme u isporuci struje i česte kvarove.

U „Elektrokrajini“ Banjaluka za CAPITAL su rekli da je, zbog poskupljenja peleta i sječke koje je proteklih mjeseci išlo preko 150 odsto, veliki broj korisnika centralnog sistema grijanja preko kotlovnica najavio prelazak na drugačije vidove grijanja stanova i poslovnih prostora.

„Od pojedinih vlasnika kotlovnica i zajednica etažnih vlasnika smo informisani  da se više od polovine pomenutih stambenih jedinica već odjavilo sa grijanja preko kotlovnica, dok se u narednom periodu veliki broj tek namjerava odjaviti i preći na druge vidove grijanja, u najvećoj mjeri korištenjem električne energije, kazali su u „Elektrokrajini“.

Navode i da stambeno-poslovne zgrade sa centralnim kotlovnicama i drugim oblicima neelektričnog grijanja nisu elektronergetski projektovane za grijanje svih stambenih i poslovnih jedinica korištenjem električne energije.

„Prelazak čitavih zgrada i naselja na grijanje električnom energijom bi gotovo sigurno dovelo do preopterećenja mreže, što bi za posljedicu imalo često pregaranje osigurača na niskonaponskim izlazima u trafostanicama, ali i kvarova na samim priključnim vodovima. Ovo bi značilo i česte prekide u isporuci električne energije tih zgrada i naselja, a time i problema sa zagrijavanjem prostorija, ističu u „Elektrokrajini“.

Masovniji prelazak na grijanje na struju donijeće i gubitke „Elektrokrajini

U ovom preduzeću kažu da vršno opterećenje elektroenergetskog sistema na području grada Banjaluka zbog povećanja broja korisnika i same potrošnje električne energije raste gotovo svake godine.

Trenutni vrh opterećenja iz decembra 2021. godine iznosi 187 MW, dok će prema očekivanjim predstojeće zime preći 195 MW.

Osim opterećenja mreže i mogućih kvarova, u „Elektrokrajini“ navode da bi masovniji prelazak građanja na struju značio i direktan višemilionski gubitak ovom preduzeću.

„Imajući u vidu trenutne cijene električne energije na međunarodnom tržištu, a  pogotovo prognoze da će u zimskim mjesecima vjerovatno dostići i 1.000 evra po megavat-času (MWh), prodaja stanovništvu po 30 evra/MWh za svaki kilovat-čas električne energije potrošene za grijanje, bi donijela direktan finansijski gubitak od 970 evra/MWh. Ukoliko bi u Banjaluci 5.000 stanova prešlo na grijanje na električnu energiju, direktan gubitak samo u najvećem gradu u RS bi se u grijnoj sezoni mjerio desetinama miliona КM, navode u „Elektrokrajini“.

Kažu i da je ovo optimistična prognoza, jer u računicu nisu uvršteni individualni stambeni objekti koji će, takođe, kako se očekuje, u značajnom broju preći na grijanje uz električnu energiju.

Rješenje vide u subvencijama građana ili firmi koje ispuručuju toplotnu energiju iz biomase.

„’Elektrokrajinaje u cilju ublažavanja očekivanog rasta potrošnje električne energije za zagrijavanja prostorija, predložila da nadležne institucije, lokalne zajednice i „Elektroprivreda RS“ obave razgovore sa registrovanim isporučiocima toplotne energije i dobavljačima energenata. Smatramo da bi zbog ogromnih razlika u cijeni električne energije u međunarodnom trgovanju u odnosu na cijenu za domaćinstva u RS bilo isplativo subvencionisati korisnike ili isporučioce toplotne energije iz biomase, kako bi se cijena toplotne energije za stanovništvo zadržala na prihvatljivom nivou, ističu u ovom prreduzeću.

Na pitanje da li se očekuju restrikcije u isporuci električne energije u zimskom periodu, u „Elektrokrajini“ odgovaraju da su takve odluke u nadležnosti Vlade RS, te da su iz Vlade i ERS više puta obavještavali javnost da je elektroenergetski sistem u Srpskoj stabilan i da nisu planirane bilo kakve restrikcije.

CAPITAL je ranije pisao da su vlasnici kotlovnica koje griju veliki broj novih zgrada u Srpskoj dostavili stanarima nove cjenovnike koji su i do 150 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga je veliki broj njih odlučio da pređe na struju.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti