Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Računi za struju u Srpskoj biće manji za nekoliko maraka

Računi za struju u Srpskoj biće manji za nekoliko maraka

BANJALUKA – Naknada za obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj u narednoj godini biće manja za 90 odsto, što znači kako će i računi za električnu energiju biti niži za nekoliko maraka.

Sa 0,0064 KM po kilovatu koliko su potrošači izdvajali u ovoj godini, Regulatorna komisija za energetiku predlaže da se u narednoj po ovom osnovu izdvaja 0,0007 KM.

To znači da će prosječno domaćinstvo u Srpskoj koje mjesečno troši 500 kilovata električne energije umjesto 3,2 KM plaćati 0,35 KM, odnosno mjesečni račun će biti manji za 2,85 KM.

Do ove korekcije je došlo jer proizvođači masovno napuštaju podsticaje kako bi struju mogli da prodaju po tržišnim cijenama, što dok su bili uključeni u ovaj sistem nisu mogli.

Očigledno je da podsticaj više nije intersantan proizvođačima i više vole da se bore na slobodnom tržištu i da ju tu prodaju”, kaže za CAPITAL predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Vladislav Vladičić.

Kako je pojasnio, proizvođači uključeni u sistem podsticaja su morali struju prodavati po cijeni koju je određivao regulator, u ovom slučaju Elektroprivreda Republike Srpske.

Oni su se toga odrekli kako bi mogli na tržište da ju prodaju kupcima ili trgovcima registrovanim za tu djelatnost”, kazao je Vladičić.

CAPITAL podsjeća da je firma “Eling” iz Teslića megavat struje izvozila po cijeni od čak 900 maraka.

Inače, visina naknade za obnovljive izvore energije se utvrđuje na godišnjem nivou.

Iz prikupljene naknade se isplaćuje premija proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, troškovi balansiranja proizvodnih postrojenja koja rade u sistemu podsticaja,  sredstva potrebna za funkcionisanje Operatera sistema podsticaja, sredstva za Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti.

Naknadu obračunava i naplaćuje snabdjevač krajnjih kupaca i prikazuje kao posebnu stavku na računu.

RERS u narednoj godini planira za podsticanje 381.380.896 kilovat časova struje iz obnovljivih izvora, dok je ukupna planirana neto potrošnja u Srpskoj 3.941.652.204 kWh.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti