Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOdluka EU o ograničenju cijene gasa odložena za mjesec dana

Odluka EU o ograničenju cijene gasa odložena za mjesec dana

LUKSEMBURG  Ministri energetike Evropske unije na sastanku u Luksemburgu nisu uspjeli da se dogovore o ograničenju cijene gasa u Uniji i odložili su raspravu o tom pitanju za mjesec dana.

Cilj sastanka je bio da se kroz pregovore olakša postizanje kompromisa kako bi se cijene gasa povukle sa nedavnih maksimalnih nivoa.

Cijene gasa su pale posljednjih dana, zbog blagog vremena i jer su zemlje napunile skladišta.

Neke diplomate EU smatraju da bi to moglo da smanji potrebu za ograničenjem cijena energije, ali drugi kažu da je ograničenje i dalje potrebno kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cijena s obzirom na to da stiže zima.

Evropska komisija je uoči sastanka u Luksemburgu, preko non-pejpera, upozorila zemlje da bi ograničenje cijene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije u cijeloj EU moglo da izazove povećanje upotrebe gasa i izvoza električne energije.

“Ministri su generalno pozdravili glavne principe predloga (Evropske komisije) i naglasili potrebu za brzim i koordinisanim naporima na evropskom nivou u duhu solidarnosti”, saopštio je Savjet EU.

Ministri su se složili da sve preduzete mjere moraju doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti snabdijevanja, dovesti do nižih cijena energije za domaćinstva i preduzeća širom EU, uz istovremeno podsticanje smanjenja potražnje i očuvanja integriteta jedinstvenog tržišta i rada ka cilju EU o klimatskoj neutralnosti do 2050, navodi se u saopštenju.

U dokumentu Komisije se dodaje da je ta institucija podijelila sa zemljama analizu gornje graniče cijene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, šemu koju su Španija i Portugal pokrenule ovog ljeta nakon ruske invazije na Ukrajinu i naknadnih rezova u isporuci gasa u EU.

Uvođenje ovog modela širom EU, kako je tražila Francuska, moglo bi da dovede do povećanja potražnje za gasom u EU i do devet milijardi kubnih metara, navodi se u dokumentu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti