Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSmjenjen direktor najveće ukrajinske naftne kompanije

Smjenjen direktor najveće ukrajinske naftne kompanije

KIJEV – Vlada Ukrajine smijenila je Jurija Vitrenka, direktora Naftogasa, najveće naftne kompanije u zemlji, a prema navodima poslanika Vrhovne rade Alekseja Gončarenka, do smene je došlo „političkom voljom“.

 „Kabinet ministara razrešio je Vitrenka dužnosti direktora Naftogasa“, naveo je Gončarenko.

Vlada Ukrajine jednoglasno je glasala za njegovu smenu, a novi direktor kompanije verovatno će biti ministar regionalnog razvoja Aleksej Černišev, prenosi Komersant.

Vitrenko je ranije rekao za Reuters da je spreman da napusti direktorsku funkciju ako bi to pomoglo da se investitori ubede da podrže predlog za restruktuiranje duga Naftogasa. Ukrajinska kompanija najavila je u junu neplaćanje evroobveznica, jer se vlada u Kijevu nije složila sa plaćanjem.

Ukrajinska vlada teži da odloži otplatu obaveza Naftogasa za dve godine kako bi oslobođenja sredstva iskoristila za „najtežu grejnu sezonu u modernoj istoriji Ukrajine“.

Financial Times je prošlog meseca izvestio da se londonski hedž fond BP Capital protivi pokušajima restruktuiranja duga ukrajinske kompanije.

Vlasnici evroobveznica i drugih hartija od vrednosti Naftogasa odbili su predlog za restruktuiranje duga. Naftogas je najveća naftna i gasna kompanija u Ukrajini, koja učestvuje do 13 odsto u ukupnom BDP-u zemlje. Njena preduzeća eksploatišu oko 97 odsto nafte i gasa u Ukrajini. Biznis.rs

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti