Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Radnici ERS-a traže novo povećanje plata

Radnici ERS-a traže novo povećanje plata

BANJALUKA – Sindikat udruženih radnika energetike Republike Srpske traži od uprave „Elektroprivrede Republike Srpske“ povećanje cijene rada sa 150 na 170 maraka ili za oko 12 odsto, saznaje portal CAPITAL.

U zaključku koji potpisuje 16 sindikalnih vođa ERS-a se navodi da zaposleni u ovom holdingu jedini nisu dobili povećanje plata u Republici Srpskoj.

Ukoliko se ne uvaži naš zahtjev, preduzećemo sve aktivnosti u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom ERS-a, jer smo jedini ostali bez povećanja ličnih primanja”, upozoravaju oni.

Inače, Kolektivnim ugovorom je propisano da ukoliko cijene na malo u Republici Srpskoj budu rasle preko pet odsto u posljednja tri mjeseca, Sindikat može zahtijevati korekciju cijene rada.

Upravo to je bio osnov sindikatu za ovaj zahtjev.

Cijene su prema njihovoj računici baziranoj na podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske od januara do avgusta ove godine rasle 11,2 odsto.

U pojedinim zavisnim preduzećima, uprava je stala na stranu radnika i sindikata.

Tako je iz Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ prema ERS-u upućen zajednički zahtjev za povećanje cijene rada.

Predlažemo da se u što skorijem periodu održi sastanak na kojem će biti razmatrano predmetno pitanje, s obzirom na to  da su ispunjeni uslovi koje predviđa član 75. Kolektivnog ugovora”, navodi se u dopisu.

Da li je uprava spremna na pregovore, nismo uspjeli saznati jer se direktor ERS-a Luka Petrović nije javljao na telefon.

Zahtjev za povećanje plata dolazi u jako nezgodnom momentu za hoding kojem je, zbog loše hidrologije i problema sa organizacijom remonta u termoelektranama, potreban ogroman novac za uvoz struje.

Međutim, ovo bi upravi mogao biti dobar argument za poskupljenje struje o kojem se priča već nekoliko mjeseci unazad i koje je sve izvjesnije.

Capital podsjeća kako su plate zaposlenima u Elektroprivredi Republike Srpske posljednji put povećane početkom godine. 

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti