Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Vlada: “Elektroprivreda” ima višak zaposlenih i natprosječno su plaćeni

Vlada: “Elektroprivreda” ima višak zaposlenih i natprosječno su plaćeni

BANJALUKA – Dok zaposleni u „Elektroprivredi Republike Srpske“ traže povećanje cijene rada, u Vladi RS ih podsjećaju da su njihove plate znatno iznad prosjeka u odnosu na druga javna i privatna preduzeća, a broj zaposlenih prekomjeran.

Osim velikih plata, Vlada RS je u Programu ekonomskih reformi od 2023. do 2025. godine,  navela i da ERS opterećuje broj radnika i kvalifikaciona struktura te da preduzeća iz ovog sistema rade sa veoma slabom likvidnošću uz često izraženo neefikasno upravljanje.

„Dok je broj radnika i kvalifikaciona struktura u sistemu ERS opterećujuća i nepovoljna, a produktivnost niska, prosječne plate u ovom preduzeću su znatno iznad prosjeka poredeći ih sa drugim javnim i privatnim preduzećima. Posljedica je da preduzeća iz sistema ERS rade sa veoma slabom likvidnošću uz često izraženo neefikasno upravljanje“, navedeno je u dokumentu.

Garancije date „Elektroprivredi RS“ potencijalni rizik za budžet

Dokumentom je Vlada predvidjela i nastavak restrukturiranja i reorganizacije ERS-a koja je podijeljena je u dvije faze, ali i priznala i da garancije koje je Srpska dala „Elektroprivredi RS“ predstavljaju potencijalni rizik za budžet.

„Razdvajanje djelatnosti i reorganizacija pet elektrodistributivnih preduzeća, kao preduslov za liberalizaciju nije u potpunosti završena. Druga faza  koja je planirana je restrukturiranje proizvodnih preduzeća i reorganizacija ERS u cjelini, radi uspostavljanja efikasne i optimalne organizacije koja će omogućiti profitabilno i efikasno poslovanje sistema ’Elektroprivrede’ u cjelini“, piše u dokumentu.

To, dodaje se, podrazumijeva potpunu kadrovsku i korporativnu reorganizaciju načina poslovanja, ali i rekonstrukciju, modernizaciju, remont i ugradnju ekoloških sistema za prečišćavanje u termoelektranama, te unapređenje sistema upravljanja u čitavom holdingu.

Vlada navodi i da su trenutne cijene električne energije za potrošače u Republici Srpskoj višestruko su niže od tržišnih kretanja na evropskim berzama dodajući da ovakve cijene ne odražavaju stvarne troškove poslovanja preduzeća.

„Ukupna ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu su do sada bila nedovoljna, a jedan od razloga je nizak prihod od prodaje električne energije domaćim potrošačima, odnosno držanje nivoa cijena koje ne opravdavaju troškove, te nepotrebno veliki broj zaposlenih u javnom preduzeću“, ističe se u dokumentu.

Podsjećamo, Sindikat udruženih radnika energetike prošle sedmice je zatražio od uprave „Elektroprivrede RS“ povećanje cijene rada sa 150 na 170 maraka ili za oko 12 odsto. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti