Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Alfa i Edison Energy jačaju prisustvo u BiH: Podrška firmama u procesu...

Alfa i Edison Energy jačaju prisustvo u BiH: Podrška firmama u procesu dekarbonizacije

SARAJEVO – Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u rezidenciji britanskog ambasadora u Sarajevu, objavljeno je uspostavljanje partnerstva između britanske konsultantske grupacije Alfa Energy, već 15 godina prisutne na tržištu Bosne i Hercegovine, i američke kompanije Edison Energy.

Kroz ovo partnerstvo, novoosnovana jedinstvena globalna kompanija proširila je svoje prisustvo u 22 zemlje Evrope i širom Sjeverne Amerike te ojačala kapacitet da pomaže vodećim globalnim kompanijama u ostvarivanju njihovih strateških, energetskih, finansijskih i ciljeva održivog razvoja.

Za BiH, ovo znači više radnih mjesta, dodatni vid podrške firmama pri izradi investicionih programa i internih procedura za smanjenje potrošnje i zavisnosti o fosilnim energentima prelaskom na obnovljive izvore, posebno solarnu energiju. Ova energetska transformacija u konačnici treba rezultirati i boljim kvalitetom vazduha za sve građane BiH.

Zbog toga su britanski ambasador Julian Reilly i zamjenica američkog ambasadora Deborah Mennuti pozdravili ovaj korak.

“Dan prije završetka COP 27 u Sharm el Sheikhu, obilježavamo početak partnerstva između Alfa Energy i Edison Energy. Putem ovog partnerstva, Alfa Energy će otvoriti još više radnih mjesta u BiH i Velikoj Britaniji te se fokusirati na pružanje podrške kompanijama u procesu dekarbonizacije na 22 tržišta na kojim sada rade. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne Bosni i Hercegovini kroz njenu tranziciju. Putem UK Export Finance, britanske izvozno-kreditne linije, BiH je na raspolaganju dvije milijarde funti, uključujući i za razvoj kapaciteta obnovljivih izvora i unapređenje ekonomske sigurnosti. Ali, vlada u ovoj zemlji mora uraditi više. Regulative i zakoni se trebaju uskladiti sa energetskom zajednicom“ izjavio je britanski ambasador Julian Reilly.

Zamjenica američkog ambasadora Deborah Mennuti rekla je da vodeća američka kompanija u energetskom sektoru, Edison Energy, dolazi u ključnom trenutku, kada izazovi koji proizlaze iz klimatskih promjena zahtijevaju i globalna i lokalna rješenja kako bi naša društva imala priliku ublažiti ih na vrijeme.

„Drago mi je da su prepoznali prečesto neiskorišten poslovni i ljudski potencijal koji postoji u BiH. Uspješna energetska tranzicija zahtijeva od vlada da odrade svoj dio posla osiguravajući osnovne temelje i sigurnost koja su kompanijama potrebna za velika ulaganja i pokretanje tranzicije prema budućnosti čiste energije. Pozivamo BiH da bez odlaganja usvoji svoj Nacionalni energetski i klimatski plan, signalizirajući svojim građanima, kompanijama i svijetu da je ozbiljna u pogledu održivog upravljanja svojim resursima i osiguranja ekonomskog rasta koji nudi energetska tranzicija”, kazala je zamjenica američkog ambasadora Deborah Mennuti.

Predsjednik kompanije Alfa Energy za Evropu Damir Ahmović istakao je da je za ovu kompaniju BiH bila dom mnogo godina.

„Naš tim u Sarajevu danas broji više od 150 zaposlenih i već sada rastemo dalje dok razvijamo saradnju sa komercijalnim i industrijskim klijentima kako bismo im pomogli da dekarboniziraju svoju proizvodnju. Partnerstvo sa Edison Energy za nas znači dalje usmjeravanje investicija ka BIH, otvaranje novih radnih mjesta te osiguravanje veće energetske sigurnosti i autonomije u cijeloj regiji“, rekao je on.

Izvršni direktor Edison Energy Oded Rhone je istakao da se, pomažući velikim i srednjim klijentima da ostvare svoje energetske i ciljeve održivosti, ova kompanija pozicionira kao katalizator pozitivnih promjena širom BiH koje će u konačnici dovesti do jače ekonomske konkurentnosti privatnog sektora, te čišće i otpornije budućnosti.

Na konferenciji je još jednom naglšena potreba da vlasti u BiH što prije usklade zakonske i podzakonske akti sa preporukama Energetske zajednice kao i za brzim donošenjem Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kako bi se domaćim i međunarodnim kompanijama pružila dodatna sigurnost pri investiranju u turbulentnim vremenima. Energetika

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti