Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostSlovenija uspješno instalisala NEDO sisteme

Slovenija uspješno instalisala NEDO sisteme

LJUBLJANA – Slovenačka kompanija ELES, te japanska agencija NEDO i kompanija “Hitachi”, proslavili su kraj projekta vrijednog oko 35 miliona evra koji je uspostavio napredne sisteme upravljanja mrežom i operativne sisteme koji omogućavaju korištenje raspoloživih resursa sa svih naponskih nivoa za efikasan rad cijelog elektroenergetskog sistema.

Više od 800 domaćinstava uključeno je u sistem usklađivanja potrošnje čime je smanjena potrošnja u prosjeku za oko 20 posto. U Idriji i Ljubljani instalisani su sistemi za baterijsko skladištenje energije i upravljanje energijom, a koji omogućavaju centralizovano upravljanje i praćenje potrošnje energije u zgradama.

Projekat NEDO napravljen je za napredni elektroenergetski sistem. Kombinovana rješenja odgovorila su na zahtjeve veće i održive elektrifikacije. Korišćenje naprednih tehnologija Hitachi Energy-a kao što je Network Manager, omogućiće bolju orkestraciju i upravljanje postojećom mrežom, dok sistem za skladištenje energije baterija (BESS) poboljšava stabilnost i otpornost mreže. Kao rezultat korištenja ovih i drugih inovativnih mrežnih rješenja, poručili su, NEDO potrošači imaju veću ukupnu pouzdanost uz integraciju više obnovljive energije.

Generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar je naglasio da se radi o veoma dinamičnom i zahtjevnom projektu za partnere.

“U danima kada je Evropa u nezavidnom energetskom situacijom, ovi uređaji nam pomažu da osiguramo pouzdanost i efikasnost upravljanja sistemom. Stručnjaci iz ELES-a, Hitachija, NEDO-a, distributivnih kompanija radili su pionirski posao”, zaključio je mr. Mervar.

Inače, NEDO je 2020. godine i nagrađen za projekat pametne mreže International Smart Grids Action Network-a.

Energetikars.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti