Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMoskva neće izvoziti gas i naftu onima koji ograničavaju cijenu

Moskva neće izvoziti gas i naftu onima koji ograničavaju cijenu

PETROPAVLOVSK-KAMČATSKI – Rusija neće izvoziti naftu i gas u zemlje koje odluče da ograniče cijene energenata, ali prati situaciju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Mi svoje djelovanje zasnivamo na izjavi predsjednika Vladimira Putina da nećemo trgovati naftom i naftnim proizvodima ili gasom sa zemljama koje uvode granice cijena. Dakle, ovo je naš stav za sada”, rekao je Peskov, dodajući da Moskva prati situaciju.

On je naveo da “niko u Rusiji neće sebi pucati u nogu”.

“Već smo naučili da budemo razumni i da slijedimo samo svoje interesi”, rekao je Peskov.

Evropska komisija predložila je početkom sedmice da se cijena gasa ograniči na 275 evra za megavatčas električne energije za ugovore koji se sklapaju na berzi u Holandiji.

Najavljeno je da će ova mjera stupiti na snagu 1. januara 2023. godine i da će biti na snazi godinu dana.

Ministri energetike EU bili su podijeljeni u vezi sa prijedlogom i nisu uspjeli da postignu dogovor.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je da se očekuje da ministri ponovo razgovaraju o prijedlogu Evropske komisije na narednom sastanku koji je zakazan za 13. decembar.

Zapadne zemlje traže načine da ograniče prihode Rusiji od izvoza nafte i gasa otkako je ta zemlja pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara.

Ministri finansija G7 u septembru su potvrdili svoju namjeru da uvedu ograničenje cijena ruske nafte i pozvali sve zemlje da podrže tu inicijativu.

EU je u oktobru uvela osmi paket sankcija Moskvi, koji je uključivao zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cijena za pomorske isporuke ruske nafte u treće zemlje. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti