Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Počela pravna borba za Mednu, podnesena tužba protiv resornog ministarstva

Počela pravna borba za Mednu, podnesena tužba protiv resornog ministarstva

BANJALUKA – Centar za životnu sredinu podnio je tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog odobravanja studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije mrkog uglja na ležištu “Medna” kod Mrkonjić Grada.

Iz Centra za životnu sredinu poručuju da osporenom studijom uticaja nije obuhvaćena cjelokupna površina koja je data pod koncesiju, pa je tako, umjesto pet hektara, ova studija uticaja na životnu sredinu izrađena za samo 3,11 hektar.

Ovo znači da uopšte nije proučeno na koji bi način projekat eksploatacije mrkog uglja mogao da utiče na gotovo cijela dva hektara zemlje.

“Ovakav propust na strani nadležnog Ministarstva je nedopustiv i nije jasno iz kojih razloga ostatak površine nije obuhvaćen studijom uticaja na životnu sredinu, budući da je investitor imao obavezu da izradi studiju uticaja za cjelokupnu površinu koja je navedena u koncesionom ugovoru, a takva obaveza navedena je i u svim pratećim dokumentima. Pošto investitor nije izvršio svoju obavezu, nadležno ministarstvo je takvu studiju uticaja bilo dužno odbiti“, istakla je Sonja Kosanović, pravnica u Centru za životnu sredinu.

Predstavnici Centra za životnu sredinu su na javnoj raspravi, koja je održana u avgustu ove godine, ukazali na činjenicu da je izabrana lokacija održavanja javne rasprave uticala na to da se manji broj mještana sela Medna pojavi na istoj, budući da su u pitanju mahom stariji ljudi koji nisu bili u stanju da se voze do mjesta održavanja javne rasprave.

Zbog svega navedenog, predstavnici Centra su predložili ponovno održavanje javne rasprave na prigodnijoj lokaciji, u skladu sa interesima stvarno zainteresovane javnosti.

Eksploatacija uglja na ovoj lokaciji počela i prije nego što je studija uticaja na životnu sredinu odobrena, dakle nezakonito, čime je narušeno nulto stanje ovog lokaliteta, te je tako postalo nemoguće dopuniti studiju uticaja za preostalu površinu, jer nije poznato početno stanje“, poručili su iz Centra.

Očekuju od nadležnog ministarstva da po službenoj dužnosti prekinu postupak izdavanja ekološke dozvole do momenta rješavanja ovog pitanja od strane nadležnog suda.

„I dok čekamo ishod upravnog spora, na nezakoniti rad na ovom lokalitetu reagujemo sa zahtjevima za inspekcijski nadzor, nastojeći da se isti suzbije u najvećoj mogućoj mjeri“, zaključili su u Centru.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti