Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Energetska zajednica: Cilj smanjenje emisija za 60,9 odsto do 2030.

Energetska zajednica: Cilj smanjenje emisija za 60,9 odsto do 2030.

BRISEL – Ministarski savjet Energetske zajednice objavio je ambiciozne ciljeve za obnovljive izvore energije, smanjenje emisija stakleničkih gasova i uštedu energije za 2030., uz paket za tržište električne energije.

Ministri energetike zemalja zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije održali su godišnji sastanak u Beču kao najvišeg tijela koje donosi odluke u Energetskoj zajednici.

Usvojili su ciljeve za 2030. kako bi smanjili potrošnju primarne i konačne energije, ubrzali korištenje obnovljivih izvora energije i smanjili emisije stakleničkih gasova kako bi postigli klimatsku neutralnost do 2050.

Ciljevi za pojedinačne ugovorne strane biće objavljeni uskoro, izvještava Balkan Energy News.

Pod trenutnim predsjedanjem Ukrajine, koja je dužnost prenijela na Albaniju, Ministarski savjet Energetske zajednice složio se s ciljem od 31% energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije.

Kako bi se povećala energetska učinkovitost i ušteda energije, gornja granica potrošnje primarne energije postavljena je na 129,88 megatona ekvivalenta nafte, dok je količina konačne potrošnje energije sada ograničena na 79,06 megatona.

Ministri su rekli da će ograničiti emisije stakleničkih gasova na 427,64 milijuna metričkih tona ekvivalenta ugljičnog dioksida do 2030., što bi bilo smanjenje od 60,9% u odnosu na nivoe iz 1990. godine. Za poređenje,  Evropska unija cilja na smanjenje emisija od samo 55%.

Postigli smo veliki napredak u napretku programa dekarbonizacije. Usvojeni ciljevi stavljaju ugovorne strane na dobar put prema klimatskoj neutralnosti. Domaći obnovljivi izvori energije takođe će doprinijeti energetskoj sigurnosti u regiji. Važno je da će danas usvojeni paket električne energije pomoći u integraciji obnovljivih izvora energije u energetske sisteme. Nakon što se pravila provedu, ugovorne strane Energetske zajednice dobiće potpuni pristup tržištu električne energije EU-a”, rekao je evropski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Sporazum će pomoći će regiji da dio fosilnih goriva zamijeni obnovljivim izvorima, naglasio je.

Paket za električnu energiju sastoji se od Uredbe o električnoj energiji, Uredbe o ACER-u, Mrežnog kodeksa o hitnim slučajevima i ponovnoj uspostavi te četiri smjernice za tržište i rad sistema, i to o dodjeli kapaciteta, dodjeli kapaciteta i upravljanju zagušenjem, radu sistema i uravnoteženju električne energije te proceduralnom aktu o podsticanju integracije regionalnog energetskog tržišta u Energetsku zajednicu.

Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti