Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutin potpisao ukaz o zabrani izvoza nafte

Putin potpisao ukaz o zabrani izvoza nafte

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se od 1. februara 2023. godine zabranjuje snabdijevanje sirovom naftom i naftnim derivatima zemalja koje se pridržavaju ograničenja cijena ruske nafte. Dekret predviđa da zabrana traje pet mjeseci.

„Zabranjene su isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da je u ugovorima za te isporuke direktno ili indirektno predviđeno korišćenje mehanizma fiksiranja maksimalne cijene“, navedeno je u predsjedničkom dekretu, prenosi Reuters.

Dokument je objavljen na vladinom portalu i sajtu Kremlja uz napomenu da ustanovljena zabrana važi za sve faze snabdijevanja do krajnjeg kupca.

Dekret predstavlja direktan odgovor na „akcije koje su neprijateljske i protivrečne međunarodnom pravu od strane SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje im se pridružuju“.

Dekret uključuje klauzulu koja dozvoljava Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima. Zemlje G7, Evropska unija i Australija dogovorile su se ovog mjeseca da ograniče cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu od 5. decembra, zbog „specijalne vojne operacije“ Rusije u Ukrajini.

Granica je blizu trenutne cijene ruske nafte, ali znatno ispod očekivane cijene po kojoj bi Rusija mogla da prodaje naftu, a ograničenje je smišljeno kako bi se umanjili prihodi Moskve i njena sposobnost da finansira rat u Ukrajini.

Zemlje EU posebno su uvele embargo kojim se zabranjuje kupovina ruske nafte preko mora. Ograničenje cijena omogućava zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali zabranjuje kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju teretom ruske sirove nafte širom svijeta, osim ako se ne prodaje po cijeni koja niža od gornje granice.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik sirove nafte posle Saudijske Arabije, a veliki poremećaj njene prodaje imao bi dalekosežne posljedice po globalno snabdijevanje naftom.

Ruskom naftom Ural trgovalo se u utorak po cijeni oko 56 dolara za barel, što je ispod ograničenja. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti