Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Sve više stanica za električne automobile, projektuju ih i domaće kompanije

Sve više stanica za električne automobile, projektuju ih i domaće kompanije

BANJALUKA – Razvojem industrije električnih automobila i njihovom sve većom prisutnošću na našim putevima, razvija se i infrastruktura, koja je neophodna da bi se električni automobili mogli nesmetano koristiti.

Jedna od najvažnijih komponenti infrastrukture za optimalno korištenje ove tehnologije čine upravo punjači za električne automobile.

U prethodnom periodu smo mogli uočiti sve veći broj instaliranih punjača za električne automobile na našim prostorima.

 Banja Luka i šire okruženje su prostor, gdje ih je trenutno instalisan veći broj odnosu na mnoge druge gradove i opštine u Bosni i Hercegovini.

Generalni trend je da su u većim gradovima punjači za električne automobile dostupniji u odnosu na manje lokalne zajednice.

U BIH se trenutno ne naplaćuju usluge punjenja električnih automobila na javnim punjačima, ali prateći stanje u regionu, može se očekivati da će se porastom broja električnih automobila ova praksa promjeniti, na način kako je riješena u EU i  u regionu.

Trenutno, najčešće lokacije punjača za električne automobile kod nas su na benzinskim pumpama, parking mjestima trgovačkih centara, kao i parking mjestima kompanija koje koriste električne automobile.

 Prednost električnih automobila su ekonomske i tehničke prirode. Princip rada zasnovan je na univerzalnom komunikacijskom sistemu između stanice za punjenje i automobila, pomoću napojnog kabla koji osigurava sigurnost punjenja kako za opremu, tako i za korisnika.

Tragom navedenih informacija, kontaktirali smo kompaniju ETMAX iz Banja Luke, koja je u prethodnom periodu uspješno realizovala, pored osnovne djelatnosti projektovanja i izvođenja solarnih elektrana, i projekte izgradnje punjača za električne automobile, kako sa standardnim napajanjem, tako i projekte gdje je  integrisano korištenje obnovljivih izvora energije za napajanje punjača za električne automobile, čime se dodatno ostvaruje benefit uštede energije i zaštita životne sredine.

„ETMAX-ov razvojni tim uspješno je projektovao i instalirao nekoliko punjača za punjenje električnih automobila, a u okviru kojih je instaliran Fronius Wattpilot punjač za električne automobile.

Fronius je kompanija koja je tržišni i tehnološki lider za ovu vrstu opreme i oprema koju smo ugradili u auto punjače, daje najbolje rezultate u radu.

Auto punjač se može povezati sa fotonaponskim sistemom, gdje kombinacijom fotonaponskog sistema, punjača za električne automobile i baterije samog automobila postižemo najekonomičniji način prevoza, koji će svakako biti sve popularniji i zastupljeniji u budućnosti“ pojasnili su nam u ETMAX-u.

Iz ETMAX-a dodaju da Fronius Wattpilot punjači za električne automobile dolaze u dvije verzije i kategorije snage i to od 11 kW i 22 kW.

Punjači su dostupni u varijanti  „Home“. Radi se o ugrađenom punjaču za upotrebu kod kuće, kojim se mogu puniti električna vozila po cijeni električne energije koju korisnik inače plaća, kao i u  „Go“ varijanti, što je prenosivo rješenje kada ste na putu.

Punjačem se može lako upravljati putem aplikacije Solar Wattpilot, koja vam omogućava da birate između Eco i Next Trip moda.

Pored navedenih punjača, potrebno je koristiti kabal za vezu automobila i punjača, kao i tokene za otključavanje punjača – RFID magnetni TAG.

Pored punjača snage od 11 kW i 22 kW, tim iz ETMAX-a uspješno je implementirao i realizovao tzv. brze DC punjače snage 50 kW, koji su opremljeni sa 3  konektora: CCS Combo 2 DC – 50 kW, CHAdeMO DC – 50 kW i Mode 3 Type 2 AC – 22kW, od kojih se istovremeno mogu koristiti jedan AC i jedan DC konektor.

ETMAX-ov razvojni tim ima namjeru da instalira i ultra brzi punjač (150-350 kW) u skorijoj budućnosti, što će biti prvi takav punjač u Bosni i Hercegovini, a čime će se ostvariti značajan napredak u izgradnji infrastrukture za automobile, koji kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju.

Ono što možemo naglasiti je da potražnja za punjačima električnih automobila konstantno raste i da  imamo pozitivna iskustva u projektovanju i instalaciji punjača za električne automobile, koje koriste kompanije za svoje potrebe, kao i punjača  koji su javno dostupni. Očekujemo u narednom periodu porast broja instalisanih punjača za električne automobile kod svih kategorija kupaca, a posebno kod kupaca koji se bave proizvodnim djelatnostima, jer se radi o tehnologiji koja ima široku mogućnost primjene i prilagođavanja potrebama korisnika“napominju iz ETMAX-a.

Na osnovu informacija dobijenih iz razgovara sa ETMAX-om, možemo zaključiti da su benefiti ovakvih sistema višestruki, te da će ekspanzija ove industrije u budućnosti omogućiti smanjenje zavisnosti od nafte i naftnih derivata.

Pored ušteda koje se mogu ostvariti, bitno je naglasiti i značajnu korist za očuvanje životne sredine, jer će se smanjiti emisija štetnih gasova koje ispuštaju vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem.

PR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti