Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Lopovima u Srpskoj struja nije interesantna

Lopovima u Srpskoj struja nije interesantna

BANJALUKA – Od izmjene zakona kojim se krađa struje u Srpskoj tretira kao krivično djelo, a ne kao prekršaj, ovih pojava gotovo i da nema, ili ih pak, nadležni ne mogu otkriti.

Prema podacima banjalučke “Elektrokrajine”, najvećeg operatora distributivnog sistema u sklopu “Elektroprivrede Republike Srpske, od početka godine do danas otkrili su 217 slučaja neovlaštene potrošnje.

Ako se uzme u obzir da pokrivaju područje od oko 260.000 potrošača, računica pokazuje da se tek svaki 1.200-ti kupac usudi da se upusti u krađu.

Od ukupnog broja 204 slučaja se odnosi na fizička lica, a 13 slučajeva na pravne subjekte.

Podsjećamo, neovlaštena potrošnja, odnosno krađa električne energije se kao krivično djelo, propisano Krivičnim zakonikom RS, tretira od jula 2017. godine.

Broj iz godine u godinu opada. Slično je bilo i prošle godine, kada je otkriveno 245 krađa.

Da je zakon imao uticaja na lopove, pokazuje 2016. godina kada je otkriven 721 slučaj krađe.

Međutim, u “Elektrokrajini”, zasluge pripisuju sebi.

Smatramo da su navedeni trendovi samo djelimično, u manjoj mjeri, rezultat pomenutih zakonskih odredbi već, prije svega, intenzivnih aktivnosti preduzeća na predupređenju i otkrivanju neovlaštene potrošnje. „Elektrokrajina“ se protiv neovlaštene potrošnje bori kako provođenjem mjera kontrole kritičnih područja, tako i investicionim aktivnostima na izmještanju mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnji pametnih brojila sa opcijama daljinskog očitanja potrošnje i upozorenja na neovlašteno djelovanje na brojilo”, rekli su oni.

Najavljuju nove investicije koje će u konačnici dati još bolje rezultate.

Kada u 2023. godini okončamo aktuelni projekat rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže imaćemo preko 50.000 ugrađenih pametnih brojila sa čime ćemo pokriti 20 odsto od ukupnog broja potrošača”, zaključili su u ovom preduzeću.

Najavljeno poskupljenje struje od 01. januara za fizička i pravna lica, staviće na test sva elektrodistributivna preduzeća, jer će krađa električne energije lopovima biti primamljivija.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti