Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Republika Srpska u potpunosti preuzela „Sarajevo-gas“

Republika Srpska u potpunosti preuzela „Sarajevo-gas“

BANJALUKA – Republika Srpska postala je vlasnik preduzeća „Sarajevo -gas“ nakon što je za oko devet miliona KM kupila 53,6 odsto akcija ovog preduzeća.

Srpska je preko Akcijskog fonda, Fonda za restituciju i Penzijskog rezervnog fonda (PREF) do sada imala 45 odsto akcija u ovom društvu.

Akcijski fond RS je, zajedno sa Fondom za restituciju i PREF-om, krajem prošlog mjeseca objavio ponudu za preuzimanje prema kojoj se obavezao platiti 0,99 KM za svaku akciju ovog preduzeća.

„Za vrijeme trajanja javne ponude deponovano je 8.796.457 akcija, što predstavlja 8.796.457 glasova u skupštini emitenta ili 53,6 odsto od ukupnog broja glasova. Deponovane akcije ponudilac i lica koja zajednički djeluju su isplatili i preuzeli u zakonskom roku. Nije bilo povlačenja deponovanih akcija“, navedeno je u izvještaju o preuzimanju.

U izvještaju je navedeno da je nakon završetka ponude za preuzimanje Akcijski fond RS vlasnik 47,88 odsto akcija, Fond za restituciju RS 22,88 odsto, a Penzijski rezervni fond 27,88 odsto akcija.

„Ponudilac i lica koja sa ponudiocem zajednički djeluju, nakon završetka javne ponude, zajedno posjeduju 98,6 odsto ukupnog broja glasova u Skupštini emitenta“, navedeno je u izvještaju.

Portal CAPITAL podsjeća da je iste ove akcije bivši ministar transporta i komunikacija BiH, a sada privrede i prduzetništva RS Vojin Mitrović prije nešto više od godinu dana kupovao po pet puta manjoj cijeni.

Najveći akcionar “Sarajevo Gasa” do sada je bila “Raiffeisen banka – Kastodi” iz Sarajeva sa 31,69 odsto akcija.

CAPITAL: M. Č. Lj.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti