Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaĐokić tvrdi da se Vlada maksimalno zalaže za projekat HE “Dabar”

Đokić tvrdi da se Vlada maksimalno zalaže za projekat HE “Dabar”

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se Vlada Republike Srpske zalaže za maksimalno ubrzanje projekta izgradnje hidroelektrane “Dabar”.

FOTO: Vlada RS

Đokić je, nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije “Gedžuba” i “Elektroprivrede Republike Srpske”, odnosno zavisnih preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” i hidroelektrane “Dabar”, ponovio da od svih strana u ovom projektu zahtijeva da učine dodatni napor kako bi projekat nesmetano i bez odlaganja išao naprijed, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ovo je potrebno kako bi izgradnja ovog objekta krenula što prije, te da redovno izvještavaju Vladu i resorno ministarstvo o svim aktivnostima koje se sprovode“, istakao je Đokić.

Na sastanku je konstatovano da su, u skladu sa zaključcima sa prošlog susreta, sprovedene potrebne radnje i dostavljeni dokumenti Izvozno-uvoznoj banci Kine, čime su riješena preostala otvorena pitanja i ispunjeni uslovi za povlačenje kreditnih sredstava ove banke za realizaciju ovog projekta.

Preostalo je da banka definiše tačne datume za potpisivanje zvaničnih dokumenata po kojima će se vršiti plaćanje odobrenih sredstava.

Predstavnici kompanije “Gedžuba” izrazili su zadovoljstvo onim što je u posljednje dvije sedmice učinjeno u pogledu ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta.

Prema njihovim procjenama, već početkom marta bi, ako se zadrži ova dinamika, mogla početi izgradnja hidroelektrane.

Đokić je organizovao današnji sastanak kao nastavak susreta koji je održan 26. decembra prošle godine u Banjaluci o temi ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane “Dabar”.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti