Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBarel Brent nafte blizu 79 dolara

Barel Brent nafte blizu 79 dolara

LONDON – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 78 dolara, podstaknute zatvaranjem dijela ključnog naftovoda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na londonskom tržištu cijena barela trenutno je 78,81 dolara, dok je na američkom 73,79 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Nestabilnost na tržištima izazvala su strahovanja da će širenje korona virusa u Kini zakočiti potražnju, a zabrinula su ih i upozorenja šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgijeve (Georgieva) da će ova godina biti teža od prošle zbog usporavanja ekonomija u SAD, Kini i Evropi, prenosi agencija Mina.

Nagovještaj slabljenja kineske potražnje trgovci su iščitali iz odluke Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata, strahujući od posljedica naglog širenja korone nakon ublažavanja striktnih mera suzbijanja zaraze.

Zabrinutost je još više porasla nakon što je istraživanje kompanije S&P Global pokazalo da je aktivnost u američkoj industriji ponovo smanjena u decembru.

Silazni trend cijena zaustavila je informacija koju je objavio Colonial Pipeline, operater glavnog naftovoda u SAD, o zatvaranju jedne cijevi zbog neplaniranih radova na održavanju. Naftovod bi ponovo trebalo da radi punim kapacitetom od 7. januara.

Cijene su se stabilizovale zbog zatvaranja naftovoda, smatra analitičar kompanije PVM Tamaš Varga (Tamas Varga), dodajući da ipak „dominira silazni trend“.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu pojeftinio na 76,9 dolara. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti