Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene gasa u Evropi najniže od početka rata u Ukrajini

Cijene gasa u Evropi najniže od početka rata u Ukrajini

BEOGRAD – Veleprodajne cijene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo od izbijanja ukrajinske krize, što ih je prošle godine dovelo do rekordnog nivoa od preko 340 evra po megavat satu.

Kako piše magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije blaga zima omogućila je zemljama da iskoriste manje gasa iz zaliha, pa su cijene osetno opale dostigavši 73 evra, odnosno 50 odsto manje u odnosu na prije mesec dana i najniži nivo od prije rata 21. februara.

Evropske zemlje napunile su svoja skladišta gasa i pokrenule kampanje kako bi ohrabrile potrošače da uštede na energiji tokom zime. Evropski nivoi skladišta bili su u ponedeljak 2.januara na 83 odsto, čime je zasad smanjena potreba za kupovinom više gasa, piše agencija AFP.

Zemlje Evropske unije su takođe usvojile mehanizam za ograničavanje cijena prirodnog gasa, ali analitičari kažu da će to vjerovatno imati ograničen uticaj na smanjenje plaćanja preduzeća i domaćinstava. Stručnjaci su upozorili da bi hladnoća ipak mogla dovesti do ponovnog rasta cijena gasa. Danas

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti