Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPlinski šporeti bi mogli biti zabranjeni u EU

Plinski šporeti bi mogli biti zabranjeni u EU

AMSTERDAM – Plinski štednjaci proizvode ugljen monoksid, nanočestice i druge štetne spojeve koji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod djece, posebno plućna oboljenja, pokazalo je novo istraživanje Nizozemske organizacije za primijenjena zdravstvena istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da plinski štednjaci onečišćuju vazduh u domovima i povećaju rizik od razvoja zdravstvenih problema kod djece.

Kuvanje na plin bez uključene ventilacije omogućava visoku koncentraciju dušikovog dioksida u prostoriji, toliko da premašuje evropske standarde i smjernice WHO-a.

Oni koji koriste plinske štednjake ugroženi su koliko i pasivni pušači.

Prošle godine u Europskoj uniji zabilježeno je više od 700.000 slučajeva astme kod djece uzrokovane kuhanjem na plin, što čini sedam posto svih slučajeva astme.

U Uniji plinske štednjake koristi oko 100 miliona ljudi, a u Italiji, Nizozemskoj, Rumuniji i Mađarskoj više od polovine domaćinstava, piše Euronews.

Strahuje se da bi energetska kriza mogla pogoršati ovu situaciju jer ljudi masovno smanjuju korištenje ventilacije, a izbjegavaju i otvaranje prozora kako bi uštedjeli koji evro više.

Poštov većinu vremena provode u zatvorenom prostoru, kvalitet vazduha u njemu ima velik utiecaj na zdravlje.

Izvršna direktorka neprofitne organizacije za energetsku efikasnost CLASP Kristina Egan smatra da uređaji za kuhanje na plin trebaju imati oznaku upozorenja poput onih na kutiji cigarete.

I Američko udruženje ljekara nedavno je objavilo da plinski štednjaci onečišćuju zrak u zatvorenom prostoru, a time raste rizik od razvoja astme kod djece.

Druga istraživanja pokazala su da postoji korelacija između kuhanja na plin i razvoja ADHD-a kod male djece, a kod odraslih ima negativne učinke na disajni i nervni sistem.

CLASP i EPHA smatraju da se plinski štednjaci postepeno moraju izbaciti iz upotrebe, a nova pravila bi na razini EU-a mogla ugledati svjetlo dana već sljedeće godine. U SAD-u se pak zbog novih saznanja o štetnosti plinskih štednjaka već ozbiljnije govori o njihovoj mogućoj zabrani. Euronews

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti