Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostProizvođači peleta tužiće BiH zbog zabrane izvoza

Proizvođači peleta tužiće BiH zbog zabrane izvoza

BANJALUKA – Pojedini proizvođači peleta ugasili su proizvodnju i prodaju opremu, a zbog problema u koje su dospjeli zbog zabrane izvoza tog energenta, idućih dana podnijeće tužbu protiv BiH.

Oni su najavili tužbe i protiv odlazećih ministara iz FBiH u Savjetu ministara koji su, kako kažu, blokirali donošenje odluke o ukidanju zabrane.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH, Goran Ivanović, rekao je da su proizvođači peleta dovedeni na ivicu propasti, te da će od BiH tužbama tražiti nadoknadu štete i pozvati na odgovornost ministre zbog kojih su, kako tvrde, dovedeni u takvu situaciju.

“Postoji blokada od strane odlazećih ministara iz FBiH u Savjetu ministara BiH koji iz nama nepoznatih razloga uništavaju ovu industriju kako u FBiH tako i u Srpskoj. Vlada RS je poslala inicijativu da se izvoz odobri još sredinom decembra, međutim, u više krugova glasanja i stavljanja te tačke na dnevni red, svaki put je kočnica bila iz Federacije”, istakao je Ivanović.

Jedino što je preostalo proizvođačima, dodao je on, jeste to da se nadaju da po isteku zabrane 31. januara, ista neće biti produžena.

“Proteklih godina cijena je formirana na osnovu tržišnih uslova, ali ti uslovi su se sada, međutim, potpuno promijenili. Nema više velike tražnje ni iz Evrope, cijene su pale za više nego duplo i nema potrebe da se i dalje nastavlja zabrana. Pelet je predstavljen kao najveći problem, a zapravo nije”, kazao je Ivanović.

On je upozorio i da su domaći proizvođači ostali bez tržišta te da je pitanje da li će i kada rampa bude podignuta imati kome da prodaju svoj proizvod.

“Evropa se snabdjela iz nekih drugih izvora, čak i iz Indije. Oni su preuzeli naše kupce s kojima smo radili godinama. Ne znam kako ćemo ubuduće uopšte vratiti kredibilitet naših firmi prema tom ino-tržištu jer smo ih zbog nepromišljenih odluka ostavili na cjedilu. Oni su platili avanse, a robu nisu dobili. Pojedini su vratili avanse, drugi nemaju odakle, pa pokušavaju naći druge aranžmane s tim kupcima”, rekao je Ivanović, naglasivši da je ugroženo hiljade radnih mjesta u ovoj industriji.

Proizvođačima je, kaže, ostalo još samo da pokušaju sačuvati obraz.

“Godinama ćemo vraćati rejting i kredibilitet na evropskom tržištu”, istakao je Ivanović, naglasivši da je u oktobru bez ikakvog osnova produžena zabrana izvoza.

Goran Ivanović je rekao da je jedan od prijedloga proizvođača bio izlazak na proteste, ali da je sve izvjesnije da će se ova proizvodnja samo tiho ugasiti.

“Proizvođači su preživjeli medijski linč, sasvim nepravedno, jer oni nisu bili krivci za situaciju na tržištu, već trgovci i preprodavci. Zbog svega toga pitamo se ima li uopšte smisla bilo šta više pa i izaći na protest”, rekao je Ivanović. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti