Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Belgija povećava kapacitete dva nuklearna reaktora

Belgija povećava kapacitete dva nuklearna reaktora

BRISEL – Vlada Belgije i francuska kompanija Engie postigli su sporazum o produžetku životnog vijeka nuklearnim reaktorima Doel 4 i Tihange 3 kako bi pomogli u ublažavanju tekuće energetske krize, objavio je portal Euractiv.om.

Nuklearni reaktori Doel 4 i Tihange 3 – najnoviji nuklearni reaktori u Belgiji – trebalo je da prestanu sa radom 1. jula 2025. i 1. septembra 2025. godine, u skladu sa belgijskim zakonom o nuklearnom povlačenju iz 2003. godine.

Međutim, nakon višemesečnih diskusija o produženju rada, donijeta je odluka da se životni vijek oba reaktora produži za deset godina – od 2026. godine, što je, prema ocjeni premijera Belgije Aleksandra de Krua (Alexander de Croo), važna odluka za energetsku bezbednost.

 „Prvo, zahvaljujući ovoj odluci odmah mogu da počnu radovi na dogradnji dva najnovija reaktora. Drugo, ovom odlukom vraćamo svoju energetsku sudbinu u svoje ruke“, rekao je De Kru na konferenciji za novinare a preneo Euractiv.com.

Cilj povećanja kapaciteta reaktora kako bi mogli da rade narednih 10 godina je sprečavanje nestašice električne energije u Belgiji. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti