Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2„Eko toplane“: Ugroženo poslovanje preduzeća

„Eko toplane“: Ugroženo poslovanje preduzeća

BANJALUKA – Nakon što nije udovoljeno njihovom zahtjevu za poskupljenje grijanja, „Eko toplane“ Banjaluka su upozorile da im je ugrožena likvidnost i samo poslovanje.

Iz ovog preduzeća su apelovali na donosioce odluka da hitno sazovu sjednicu Skupštine Grada Banjaluka na kojoj će pronaći adekvatno rješenje i mjere za povrat likvidnosti i pozitivnog poslovanja Eko toplana Banjaluka.

„Ako se u što kraćem roku ne pronađe adekvatno rješenje zbog nesrazmjernog odnosa prihoda i rashoda, likvidnost Eko toplana Banjaluka, kao i cjelokupno poslovanje ovog privrednog društva su pod znakom pitanja“, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

Navode da su „uprkos svim poskupljenjima izazvanim svjetskom energetskom krizom, cijene grijanja ostale nepromijenjene“.

„U ovakvim uslovima, nemoguće je ostvariti pozitivno poslovanje uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama koje su iste od početka obavljanja komunalne djelatnosti ovog privrednog društva 2018. godine“, ističu iz „Eko toplana“.

Dodaju da su do sada uspijevali da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene.

„Došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem od druge polovine januara 2023. godine nećemo biti likvidni i samim tim nećemo biti više u mogućnosti da plaćamo svoje obaveze. Iako je uprava ovog privrednog društva ponovo uputila zahtjev regulatoru za korigovanje cijena u septembru, novembru i apel u decembru 2022. godine, za sada još uvijek nije pronađeno rješenje za stabilno poslovanje ovog privrednog društva“, navode iz ovog preduzeća i dodaju da je ovo do sada najveći izazov sa kojim se suočavaju.

“Eko toplane” su krajem prošle godine zatražile od grada da se poveća cijena grijanja za čak 60 odsto navodeći da će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku toplotne energije.

Međutim, gradonačelnik Draško Stanivuković je ocijenio da je takav zahtjev nerealan i neprihvatljiv.Capital

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti