Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaU vodozaštitu uloženo više od 250 miliona KM

U vodozaštitu uloženo više od 250 miliona KM

BANJALUKA – Proteklih godina ulagano je u nadogradnju sistema za prognozu i rano upozoravanje na poplave, ali i u rehabilitaciju i dogradnju vodozaštitnih objekata za šta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa ustanovom “Vode Srpske” obezbijedilo više od 250 miliona KM, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

“Prognoza i rano upozoravanje na poplave je bitan faktor u odbrani od poplava, te se pristupilo unapređenju ovog sistema kroz održavanje automatskih hidroloških stanica, softverskih rješenja za upravljanje i uspostavljanje sistema za hidrološko prognoziranje. U 2019. godini uloženo je 2,3 miliona KM od čega 2,15 milion KM kroz projekat Delegacije EU `Tehnička pomoć uspostave sistema za hidrološko prognoziranje poplava na slivu rijeke Save u BiH`. U 2020. godini uloženo je 260.000 KM”, naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da je 2020. godine završen i Regionalni projekat upravljanja vodama u slivu rijeke Drine na Balkanu koji je finansiran kroz Globalni fond za zaštitu životne sredine /GEF/, vrijednosti 1,1 milion KM.

Evropska investiciona banka /EIB/ odobrila je novi kredit za projekte zaštite od poplava u Republici Srpskoj u iznosu od 19 miliona evra kojim će biti finansirani i projekti sanacije dijela korita rijeke Vrbas u Banjaluci, rijeke Miloševice u Prijedoru, crpnih stanica pored rijeke Save, te početak izgradnje Drinskog nasipa u Semberiji.

“Takođe, neke mjere biće finansirane u okviru Programa integralnog razvoja koridora rijeka Save i Drine posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u ukupnom iznosu od oko 30 miliona evra. Tim sredstvima biće finansirana regulacija dijela vodotoka Vrbasa u Banjaluci, rekonstrukcija vodotoka Gomjenice u Prijedoru, rekonstrukcija Glavnog obodnog kanala u Bijeljini i još neke mjere”, istakli su u resornom ministarstvu.

Kada je riječ o ulaganjima u vodozaštitne objekte, Vlada Srpske je prošle godine obezbijedila više od 1,6 miliona KM za sanaciju pristupnih puteva na Savskom nasipu na području Gradiške, oko 3,1 milion KM za hitnu sanaciju i rekonstrukciju zaštitnih vodnih objekata na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša i Srpca, te 6,7 miliona KM za nastavak čišćenja melioracione mreže na dijelu poplavnog područja Dubičke ravni, Lijevča polja i Nožičko-srbačke ravni.

Obezbijeđeno je i 1,5 miliona KM za rekonstrukciju elektroenergetskih objekata i crpnih stanica na slivu rijeke Save, 500.000 KM za čišćenja korita Drine i sanacije ruševnih obala na području Bijeljine, oko 1,2 miliona KM za sanaciju i čišćenja Zapadnog lateralnog kanala u Modriči, 652.069 KM za regulaciju rijeke Vrelo u Čajniču, te 750.000 KM za hitnu sanaciju štete nastale nakon poplava na području Kozarske Dubice.

Godinu ranije, odnosno 2021. godine, ukupno je uloženo oko 37 miliona KM u aktivnosti zaštite od poplava.

“Projektom `Hitne pomoći i zaštite od poplava` koji je finansiran sredstvima EIB uloženo je 29,1 milion KM za sedam mjera – rekonstrukcija spojnog kanala u Bijeljini, Majevičkog obodnog kanala‚ kanala Glogovac, izgradnja mjera zaštite od poplava u Srpcu, Novom Gradu, Brodu i Milićima, rekonstrukcija pumpnih stanica, te regulacija rijeke Vrbanje u Čelincu”, naveli su u Ministarstvu vodoprivrede.

Osim toga, sredstvima IPA 2014 finansira se izrada planova upravljanja rizikom od poplava za cijelu BiH u vrijednosti 3,9 milion KM, a ustanova “Vode Srpske” je kroz svoje aktivnosti finansirala još 17 mjera u vrijednosti 2,5 miliona KM.

“Vlada Srpske je finansirala hitnu intervenciju na vodotoku rijeke Željeznice u zoni mosta ‘Ratko Močević’ na teritoriji opštine Istočna Ilidža u vrijednosti 1,3 miliona KM i nastavak čišćenja melioracione mreže na teritoriji poplavnog područja Srbačko-nožičke ravni, Ivanjsko polje i Srednja Posavina, odnosno na teritoriji Dervente, Broda, Modriče, Vukosavlja, kao i dio mjera na teritoriji Šamca i Srpca u vrijednosti tri miliona KM”, dodali su u resornom ministarstvu.

U 2020. godini ukupno je uloženo oko 39 miliona KM u aktivnosti zaštite od poplava.

Kroz projekat “Hitne pomoći i zaštite od poplava” uloženo je 14,8 miliona KM za dvije mjere – zaštita od poplava u Gradišci i rekostrukcija pumpnih stanica u slivu Save.

Sredstvima IPA 2014 finansirano je pet mjera u vrijednosti 16,7 miliona KM, a to su regulacija korita rijeke Janje na području Ugljevika i Bijeljine, izgradnja lijevog zaštitnog nasipa na Drini i regulacija vodotoka Sapna, zaštita oštećenih obala na području Zvornika – rekonstrukcija i izgradnja obaloutvrde u Tabancima, te regulacija pritoka rijeke Drine na području Bratunca.

“Sredstvima Fonda solidarnosti Republike Srpske finansirane su dvije mjere u vrijednosti 1,6 milion KM. Javna ustanova `Vode Srpske` je kroz svoje aktivnosti finansirala još 22 mjere vrijedne 2,1 miliona KM. Vlada Srpske je finansirala hitnu intervenciju čišćenja melioracione mreže na području Dubičke i Srbačko-Nožičke ravni u opštinama Kozarska Dubica i Srbac u vrijednosti 3,6 miliona KM”, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U aktivnosti zaštite od poplava u 2019. godini ukupno je uloženo oko 19 miliona KM.

Kroz projekat “Hitne pomoći i zaštite od poplava” koji je finansiran sredstvima EIB uloženo je 9,6 miliona KM za pet mjera – zaštita od poplava u Kostajnici i Tesliću, popravak zatvarača na obodnom kanalu u naselju Rača, zaštita obale rijeke Save Dubička Ravan, nadvišenje savskog nasipa dionica Kozarska Dubica, podizanje nivoa savskog nasipa lokacija pumpne stanice Domus Skela Bijeljina.

Sredstvima Fonda solidarnosti Srpske finansirane su četiri mjere vrijedne 2,1 milion KM, a “Vode Srpske” finansirale su još 30 mjera u vrijednosti od 2,4 miliona KM.

“Isporučeni su rezultati projekta `Mape opasnosti i mape rizika od poplava u BiH` koji je finansiran kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan, a vrijednost dijela za Republiku Srpsku je iznosila oko pet miliona KM”, naveli su iz resornog ministarstva.Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti