Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostVipotnik: Za unapređenje energetske efikasnosti 10 miliona KM

Vipotnik: Za unapređenje energetske efikasnosti 10 miliona KM

BANJALUKA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je za unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u ovoj godini planirano ulaganje 10 miliona KM, kao i da će biti nastavljeno sprovođenje aktuelnih projekata u ovoj oblasti.

On je istakao da je sprovođenje mjera energetske efikasnosti opštedruštveni cilj i strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske, kako zbog ušteda na materijalnim troškovima za grijanje i električnu energiju i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, tako i zbog poboljšanja ukupnog privrednog ambijenta.

“U okviru projekta energetske efikasnosti koji se finansira iz grant sredstava Njemačke razvojne banke planirana je sveobuhvatna sanacija pet javnih objekata, a procijenjena vrijednost investicije iznosi od 7,5 do 8 miliona KM”, rekao je Vipotnik.

On je precizirao da se ovaj projekat bazira na unapređenju mjera energetske efikasnosti prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata, čime bi trebalo da se poboljšaju uslovi i komfor korisnika tih objekata.

Prema njegovim riječima, kroz projekat energetske efikasnosti koji se finansira iz grant sredstava Zelenog klimatskog fonda, biće uloženo 1,2 miliona KM.

Osim konkretnih aktivnosti na energetskoj obnovi objekata, Vipotnik kaže i da je planirano usvajanje Strategije obnove zgrada u Republici Srpskoj za period do 2050. godine.

“Usvajanjem ove strategije i ispunjavanjem obaveza, Vlada Srpske će iskazati i jasnu podršku razvoju domaće privrede koja se bavi proizvodnjom i snabdijevanjem materijala i opreme za obnovu zgrada, razvojem efikasnijih i karbon-neutralnih sistema za grijanje i hlađenje”, istakao je Vipotnik.

Govoreći o problemu skladištenja i odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na samoj granici sa Republikom Srpskom, Vipotnik je naglasio da je stav Narodne skupštine Srpske, ali i institucija na svim nivoima vlasti u BiH da se ne dozvoli izgradnja odlagališta u napuštenom vojnom objektu u Čerkezovcu, na samo 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”.

On je podsjetio da je Savjet ministara formirao ekspertski i pravni tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa ovom problematikom kojoj se mora pristupiti ozbiljno i vodeći se interesima više od 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Una.

“Želim da vjerujem da će Hrvatska prihvatiti naše argumente i u duhu dobrosusjedskih odnosa odustati od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na samoj granici, a ako ne, svoja prava ćemo zaštititi pred međunarodnim sudovima”, poručio je Vipotnik. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti