Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Nuklearka Krško dobila dozvolu za nastavak rada

Nuklearka Krško dobila dozvolu za nastavak rada

KRŠKO – Hrvatski Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada sa sjedištem u Zagrebu objavio je danas da je Nuklearna elektrana Krško dobila ekološku saglasnost za produženje pogonskog vijeka sa 40 na 60 godina, do 2043. godine.

Iz Fonda navode da je postupak dobijanja saglasnosti trajao više od dvije godine, te da je saglasnost za produženje pogonskog vijeka izdalo slovenačko Ministarstvo za okolinu i prostor.

Prilikom izdavanja ekološke saglasnosti resorno ministarstvo pridržavalo se slovenačkog zakona o zaštiti okoline, te Espo i Arhuške konvencije. Za produženje životnog vijeka elektrane provedena je prekogranična procjena uticaja na okolinu u kojoj su učestvovale Hrvatska, Mađarska, Italija, Austrija i Njemačka“, navode iz Fonda.

U postupku dobijanja saglasnosti učestvovalo je više od 50 stručnjaka iz Nuklearne elektrane Krško i institucija iz Slovenije i Hrvatske.

Kako bi Nukleaarna elektrana Krško mogla dobiti produženje pogonskog vijeka do 2043. godine morala se provesti procjena uticaja na okolinu i dobiti ekološka saglasnost.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti