Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostBizarna investicija Bila Gejtsa u krave

Bizarna investicija Bila Gejtsa u krave

PERT – Milijarder Bill Gejts uložio je u australijski startap za klimatsku tehnologiju koji planira da smanji emisije metana nastale zbog podrigivanja krava.

Metan je najčešći gas sa efektom staklene bašte nakon ugljen-dioksida. Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave, prenosi Indeks.

Naučna istraživanja su pokazala da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno da smanji njihovu emisiju metana.

Startap “Rumin8” sa sjedištem u Pertu je stoga počeo da radi na dodatku prehrani koja je sintetički replikovana od crvenih morskih algi, a koja zaustavlja stvaranje gasova, piše BBC.

“Rumin8” je saopštio da je prikupio 12 miliona dolara putem finansiranja koje je vodila kompanija “Breakthrough Energy Ventures”, koju je Gejts osnovao 2015. godine.

Investicijsku firmu takođe podržavaju izvršni direktor “Amazona” Džef Bezos i kineski preduzetnik i suosnivač “Alibabe” Džek Ma.

Novi Zeland je u oktorbru prošle godine predložio oporezivanje gasova sa efektom staklene bašte koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem.

U 2019. godini je metan u atmosferi dostigao rekordne nivoe, bilo ga je oko dva i po puta više od nivoa u predindustrijskom periodu.

Pojedinačni molekuli metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od molekula CO2.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti