Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Sutra o mjerama za energetsku tranziciju

Sutra o mjerama za energetsku tranziciju

SARAJEVO – Konferencija pod nazivom “Preduzimanje mjera za energetsku tranziciju u BiH” biće održana u Sarajevu sutra sa ciljem da se razmotri kako 2023. može biti godina djelovanja u smjeru energetske tranzicije, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Medijima će se obratiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik “Zelenog kluba” Saša Magazinović, ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera.

Biće razgovarano i o postignutom napretku u energetskoj tranziciji, uključujući uspješne modele testirane u okviru projekata u različitim dijelovima zemlje koje finansiraju Švedska, a sprovodi UNDP, kao i EU.

Konferencija će biti prilika da se razgovara i o tome kako ubrzati i povećati djelovanje ka budućnosti u kojoj će se koristiti čistiji izvori energije, uključujući najavljeni Energetski paket pomoći iz EU.

Učesnici konferencije biće poslanici članovi “Zelenog kluba”, domaći političari i stručnjaci iz javnog i privatnog sektora, kao i međunarodni, te predstavnici različitih institucija i civilnog društva.

Domaćin konferencije je “Zeleni klub” koji čine poslanici parlamenata u BiH, će biti održana pod pokroviteljstvom švedskog predsjedavanja Savjetom EU i uz podršku Kancelarije EU i UNDP-a.

Konferencija će biti održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH od 10.30 časova, a izjave za medije planirane su u 10.00 časova. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti