Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostBiH uskoro dobija integrisani klimatsko-energetski plan

BiH uskoro dobija integrisani klimatsko-energetski plan

SARAJEVO – BiH bi u ovoj godini trebalo da dobije integrisani klimatsko-energetski plan do 2030. godine, najavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao novinarima u Sarajevu, gdje se održava konferencija o mjerama za energetsku tranziciju u BiH, da ovo ministarstvo zajedno sa strukturama Republike Srpske i Federacije BiH predano radi na izradi navedenog plana, koji bi trebalo da bude završen u prvoj polovini godine.

On je naveo da će plan dati odgovore na mnoga pitanja kada je riječ o energetici, klimatskim promjenama i ekologiji.

Košarac je istakao da je BiH u potpunosti svjesna preuzetih obaveza i implementacije ugovora o uspostavljanju energetske zajednice, Pariskog dokumenta i Sofijske deklaracije.

On je naveo da su u prethodnom periodu institucije BiH, Republike Srpske i FBiH svaka iz svoje ustavne nadležnosti, realizovale dio aktivnosti u vezi s tim, te da je u BiH na snazi okvirna strategija razvoja energetike do 2035. godine.

Košarac je posebno naglasio činjenicu da je BiH u 2022. godini, u vrijeme energetske krize u EU i zemljama okruženja, zabilježila izvoz električne energije u nominalnom iznosu od milijardu maraka.

Ističući važnost da BiH uđe u proces dekarbonizacije, Košarac je rekao da pritom treba voditi računa o očuvanju energetske nezavisnosti i radnih mjesta u rudnicima i termoelektranama.

Košarac je zahvalio predstavnicima EU na 70 mil EUR za ublažavanje efekata energetske krize i najavio da će oko 50 mil EUR biti upućeno za direktnu pomoć stanovništvu, a 20 mil EUR manjim i srednjim preduzećima za adaptaciju na uslove prouzrokovane energetskom krizom. Biznisinfo

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti