Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEvropska komisija potpisala sporazum o paketu energetske podrške za BiH

Evropska komisija potpisala sporazum o paketu energetske podrške za BiH

SARAJEVO – Evropska komisija potpisala je i dostavila BiH Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške vrijednosti 70 miliona evra, putem kojeg će biti pružena pomoć najugroženijim domaćinstvima u BiH u suočavanju sa rastućim cijenama i obezbijeđena podrška energetskoj tranziciji.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je danas da je za prvu tranšu dodijeljenih sredstava od oko 63 miliona evra potrebno usvajanje i potpis Savjeta ministara.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler rekao je da je EU odani prijatelj i partner BiH, a Paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju sa trenutnim izazovima.

“Najugroženije porodice će dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH. Ostatak će ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, što predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede”, naglasio je Satler.

On je podsjetio je da su zbivanja u Ukrajini dovela do značajnog povećanja cijena za domaćinstva, uključujući račune za energente.

Prije nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobiti pozitivnu ocjenu Evropske komisije o napretku u sprovođenju Akcionog plana koji je Savjet ministara usvojio 22. decembra 2022. godine.

U ovom akcionom planu navedene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

Paket energetske podrške zapadnom Balkanu najavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posjete regionu u oktobru 2022. godine.

Tim paketom se za region izdvaja ukupno milijardu evra, i to pola milijarde evra trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške, naveli su iz Delegacije EU u BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti