Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPočele pripreme za izgradnju naftovoda od Srbije ka Mađarskoj

Počele pripreme za izgradnju naftovoda od Srbije ka Mađarskoj

BEOGRAD – Ministar energetike Srbije Dubravka Đedović i mađarski šef dipolomatije Peter Sijarto saopštili su danas da su dvije zemlje počele pripreme za izgradnju naftovoda od Srbije ka Mađarskoj.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli da je taj projekat veoma značajan za diversifikaciju u snabdijevanju naftom, te najavili proširenje saradnje u snabdijevanju gasom, ali i naftom i strujom.

Đedovićeva je rekla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, ističući značaj izgradnje Panonskog koridora za prenos električne energije.

Govoreći o energetskoj saradnji, Sijarto je ocijenio da je izgradnja interkonektora između Srbije i Bugarske veliki iskorak, jer se obezbjeđuje nova linija snabdjevanja i obezbjeđuje 1,8 miliona kubika gasa godišnje.

On je istakao da je saradnja dvije zemlje u energetici odlična i da Mađarska u slučaju potreba Srbije može da kupi i lageruje gas kod sebe u količini od 500 miliona kubnih metara.

Sijarto je rekao da se zajednički radi da se do 2028. godine udvostruči količina prenosa električne energije između dvije zemlje.

On je dodao da je saradnja moguća i na polju nuklearne energije, odnosno po pitanju kapaciteta PAKS dva i tri u Mađarskoj, za koju se očekuje da prorade poslije 2030. godine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti