Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNovak: Izuzeci EU pokazuju da je ruska nafta tražena u Evropi

Novak: Izuzeci EU pokazuju da je ruska nafta tražena u Evropi

MOSKVA – Izuzeci od ograničenja cijena nafte koje je postavila EU pokazuju da su ruska nafta i naftni proizvodi traženi u Evropi, izjavio je danas potpredsjednik ruske Vlade Aleksandar Novak i dodao da su postupci političara EU nelogični.

Novak je, kako prenosi Srna, rekao da je juče objavljen još jedan amandman na propise EU – izuzeci i da se njime još jednom ističe da su naši naftni proizvodi i nafta traženi u Evropi.

Evropski političari još jednom su pokazali da svojim postupcima prkose svakoj logici“, izjavio je Novak i dodao da su ti izuzeci, u stvari, legalizacija “sivih šema snabdijevanja koje se već primjenjuju u Evropi”.

Još jedan paket sankcija protiv ruske nafte stupio je na snagu ranije u februaru, pri čemu je EU pristala na gornju granicu od 100 dolara po barelu za rusko dizel gorivo i 45 dolara po barelu za proizvode kao što je mazut.

Ograničenje cijena se, međutim, ne odnosi na one naftne derivate koji su “značajno prerađeni u trećoj zemlji”, kao i ako su proizvedeni u trećoj zemlji uz mješavinu ruske i strane nafte.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti