Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Investitori se “obrušili” na solarne elektrane, kapaciteti mreže popunjeni

Investitori se “obrušili” na solarne elektrane, kapaciteti mreže popunjeni

BANJALUKA – Globalnim rastom cijena električne energije porasla je zainteresovanost investitora u njenu proizvodnju, pogotovo u vrijeme inflacije.  Obnovljivi izvori se nameću kao jedina prihvatljiva opcija, a solarna energija se nameće kao trend.

Međutim,  učesnici panela “Projektovanje i izvođenje solarnih elektrana” koji je održan u sklopu “Balkan Solar Summita” u Banjaluci pozivaju na oprez.

Prema njihovoj ocjeni, gradnja solarne elektrane je ozbiljan projekat koji mora da bude dobro isplaniran kako bi investicija postala opravdana.

Kako u republici Srpskoj već duže vrijeme hara solarna groznica, kapaciteti za nova postrojenja su sve manji, pa svi oni koji razmišljaju o ulaganju novca, moraju da vode računa o ovom detalju.

Već sada je na mreži 226 solarnih elektrana kapaciteta 33 megavata, od čega je samo na području koje pokriva “Elektrohercegovina” 146 elektrana snage 322 megavata.

Sanja Rikalo iz Direkcije za poslove operatora distributivnog sistema Elektroprivrede Republike Srpske kaže kako je bitno ispitati lokaciju na kojoj se gradi elektrana.

Distributivna mreža prelazi iz pasivne u aktivnu i velika količina energije se vraća u prenosnu mrežu. Kapacitet mreže je zakupljen, pa tako na primjer u Bileći je već došlo do graničnih vrijednosti”, kaže Rikalo.

Ona zbog toga savjetuje da se prije konačne odluke investitor javi distributivnom preduzeću za mišljenje o stanju na mreži.

“Gradnja solarne elektrane je ozbiljan posao i potrebno ju je sagledati sa brojnih aspekata prije nego što se krene u investiciju. Mora se sprovesti mnogo istražnih i pripremnih radnji, samo je to uslov da investicija kasnije funkcioniše”, kazao je direktor kompanije “Etmax”, Siniša Maksimović, pionira u ovoj oblasti na području BiH.

Prema njegovim riječima prednost investiranja u solarnu energiju u Republici Srpskoj je odličan regulatorni zakonski okvir koji ne stvara velike prepreke.

Međutim, to ne znači da prepreka nema. Za bilo koju veću elektranu u Srpskoj potrebna je koncesija, za čije je ishodovanje prema riječima predsjednice Komisije za koncesije Maje Šuput u najboljem slučaju potrebno šest mjeseci.

Proces započinje podnošenjem inicijative resornom ministarstvu, a prilaže se  studija opravdanosti projekta. Ministarstvo procjenjuje mogućnost izvedbe investicije i finanisiranje, prije nego što inicijativu uputi Vladi na odluku. Nakon što Vlada donese odluku, ministarstvo kreće sa pripremom dokumentacije za javni poziv.

Komisija za koncesije osigurava da postupak bude transparentan gdje se bira ponuđač sa najpovoljnijim uslovima za državu, a nakon postupka predlaže Vladi da se zaključili ili ne zaključi ugovor”, pojasnila je ona.

Balkan Solar Summit” u organizaciji agencije “Mint” održava se danas i sutra u Banjaluci a okuplja investitore, stručnjake i donosioce odluka u ovoj oblasti. Generalni sponzor je kompanija “ETMAX” iz Banjaluke.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti